PUBLICITAT

SÍLVIA PERIS Educadora canina

SÍLVIA PERIS: «Al gos li hem de dedicar temps de qualitat»

L'educadora canina, Sílvia Peris.
L'educadora canina, Sílvia Peris.
Un gos necessita normes, una educació que el vinculi amb la persona amb què conviu i que l’alliberi d’angoixes i estrès. Bones Companyies Educació Canina i Grup Cap i Cua - Grup d’Educació i Etologia canina i felina del Pirineu organitzen de nou un curs d’obediència bàsica de set sessions, impartit per dues etòlogues clíniques. / Per ESTHER JOVER MARTIN
 
–Per què seguir un curs d’obediència bàsica canina?
–Pots intentar educar el gos pel teu compte, però no és el mateix que hi hagi una persona que et guiï, et corregeixi i vegi el tarannà del gos. Les eines no sempre funcionen igual per a tots els gossos. 
 
–Quins problemes de comportament es corregeixen?
–De fet, el problema el tenim nosaltres. Per exemple, si un gos estira molt potser ho fa perquè ha après que així arriba abans allà on vol arribar, a l’olor que l’interessa, perquè moltes vegades tenim poca paciència i no els deixem ensumar, i és la seva informació de la vida! També pot estirar perquè fuig de nosaltres... Sempre els estem corregint i parlem massa, els donem moltes ordres. Està bé parlar amb el gos, perquè ens intueix i ens entén més del que ens pensem, però les ordres han de ser poques i clares, que les entenguin.
 
–I fer les classes en grup no és més difícil?
–És important compartir les classes amb d’altres gossos perquè els ensenyem coses a casa i quan sortim i es troben amb altres cans no ens fan ni cas. El que es busca, a més d’ensenyar unes ordres bàsiques amb corretja perquè el gos passegi correctament, és aplicar-ho sense corretja, i per això anem afegint distraccions. Cada vegada li hem de posar més entrebancs al gos, progressivament.
 
–Sempre s’ha de premiar el gos?
–Bé, nosaltres treballem amb reforç positiu. Hi ha escoles que pressionen més el gos. En general, utilitzem eines amables, no cal castigar-los. S’ha de recompensar quan ho fa bé però anant-li posant nous estímuls. Els gossos han d’aprendre a fer coses, no perquè siguin gossos de circ, sinó perquè pensin i es cansin. Si ha d’elaborar estratègies té un desgast. No tot és córrer, perquè cada dia en voldrà més. L’animal ha de fer un passeig de qualitat, i ensumar moltíssim, perquè ensumar ho és tot per a un gos, és el que li dóna plaer... 
 
–Molts gossos no suporten separar-se dels seus propietaris.
–Clar, pateixen moltíssim, i molts tenen problemes d’ansietat, d’excés d’aferrament per a nosaltres. És molt senzill: els gossos estan seleccionats per ser eterns adolescents tota la vida, sempre tindrem un nen petit. LTotes les ordres que siguin separar-me del gos són difícils, i en el curs ho expliquem. És una ordre difícil per al gos perquè perd el control sobre tu, i abans necessita aprendre a obeir ordres més senzilles.
 
–I dedicar-li temps...
–Temps de qualitat! Hem d’estar amb ell amb intensitat, és el que més desitja. L’educació d’un gos és constant, i com més eines i informació tinguis millor afrontaràs les diferents etapes de la vida del teu gos i problemes de comportament. I si t’acompanya un professional, molt millor. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT