PUBLICITAT

Núria Macià Coordinadora Fundació Actua Tech

NÚRIA MACIÀ: «Tot el que és innovador ha de ser benvingut»

Núria Macià en el centre de la Fundació Actua Tech.
Núria Macià en el centre de la Fundació Actua Tech.
Núria Macià, coordinadora de Projectes de la Fundació Actua Tech, és l’enllaç entre aquesta entitat i l’ Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). Per això, bona part de la seva vida està entre aeroports, ja que la seva feina es desenvolupa entre Nova York, Boston i Andorra. / PER NÚRIA SEGURA INSA // FOTO: MARICEL BLANCH
 
–Quins són els projectes clau que porten en coordinació amb l’MIT?
–El de vehicle elèctric, que és un autònom i serveix per al transport de persones i mercaderies. Tenim el projecte TerMITs que van posar sensors en una escola per estudiar l’eficiència energètica. Va començar com una iniciativa de recerca i va evolucionar cap a un projecte educatiu, d’aprenentatge.
 
–Com va fer aquest pas?
–Volíem que els nens tinguessin connexió amb els sensors. A més, el fet que estiguin en contacte amb ells, fa que sentin curiositat per la tecnologia. Per això, ens van demandar com podien treballar amb ells i es va desenvolupar una aplicació web on veuen com van els sensors. Ells poden fer el raonament i relacionar les  emocions amb els sensors. 
 
–I ara tenen un blog.
–Si és, una iniciativa que fan al marge de nosaltres. Els professors es van engrescar. A més, uns joves d’FP també van fer un treball amb els sensors. Veiem com els nostres projectes van donant llavors fora. 
 
–Els nens s’han d’educar amb la tecnologia?
–Molt. És interessant perquè fins ara hi ha hagut un primer repte que ha estat introduir la tecnologia a les aules i treballen amb tauletes i aplicacions, però com usuaris. Ara hi ha un segon repte que han d’anar més enllà i han d’entendre com desenvolupar-la. 
 
–Per què són importants les dades?
–Les dades per si soles són només dades. Si les agrupes, tens informació i si intentes minar-les, extreus coneixement. 
 
–Quines dades investiguen a la Fundació?
–La Fundació està formada per quatre patrons: Govern, Andorra Telecom, FEDA i la Universitat d’Andorra. Els nostres patrons són els que ens alimenten de dades: telefonia, energia, mobilitat o d’estadística.
 
–Com treballa l’MIT?
–La mentalitat que tenen és diferent a Europa. Són disruptius, els agrada pensar i fer autopropostes. Això permet evolucionar en  qualsevol àrea de coneixement. Ens posen en contacte amb projectes punters. 
 
–I hi incorporen el talent andorrà?
–Sí, amb projectes de finals de carrera o de recerca, així com d’intercanvi d’estudiants. Volem donar als joves del país experiències úniques. 
 
–Igual que l’MIT, també tenen a la Fundació aquesta aposta trencadora?
–Sí, clarament. Un dels reptes de la Fundació és aquest procés de transformació. Un dels motors econòmics d’Andorra és el turisme, també ho ha estat la banca i ha d’anar evolucionant cap a treure empreses estrangeres i de recerca. Per això, tot el que és innovador ha de ser benvingut. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT