PUBLICITAT

MIQUEL NICOLAU Rector de la Universitat d’Andorra

MIQUEL NICOLAU: «La idea és oferir més formacions del país»

El rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau.
El rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau.
El rector de la Universitat d’Andorra (UdA) parla dels avenços de la nova titulació de turisme de muntanya i dels beneficis que tindrà l’acord d’associació amb la Unió Europea a nivell acadèmic. / Per ESTEFANIA GRACIA RUIZ
 
–Quants professors hi ha actualment a la Universitat?
–En tenim al voltant d’una quarantena, entre fixos i eventual, però la majoria (35) són fixos. També tenim 288 col·laboradors, que són gent d’empreses o altres universitats que vénen a fer una assignatura a l’UdA i que enriqueixen la visió de la carrera, perquè mostren les aplicacions dels coneixements universitaris en el món laboral.
 
–Quines són les titulacions de l’UdA que tenen més èxit?
–Una que ja fa molts anys que tenim i que cada any requereix d’un examen de selecció (degut a la demanda), és Infermeria. També és cert que només la fem en format presencial i que acollim un màxim de 30 estudiants (105 comptant tots els cursos). Per tant, té un aforament força limitat. Però cada any vénen uns 100 estudiants que volen fer aquesta carrera. Una altra titulació que també té molt èxit, que de fet té més alumnes que Infermeria, és el bàtxelor en Administració d’Empresa. Aquest té part presencial i acull uns 140 estudiants.
 
–Com està funcionat la nova titulació de turisme de muntanya? 
–És un projecte que vam començar fa ara un any i que hi ha la previsió d’iniciar-lo entre aquest i el proper curs. És la primera formació que farem amb visió internacional, tot i que no vol dir que no hi hagi d’haver estudiants d’Andorra. Normalment, fem una titulació continuada un any i ja no la tornem a fer, però si aconseguim que aquest de turisme de muntanya sigui de referència i amb gran part d’estudiants de fora, es podrà garantir que la formació es faci any rere any. I és que l’objectiu de la Universitat és oferir cada vegada més formacions pròpies del país on nosaltres puguem destacar. 
 
–Una de les entitats punteres en el turisme de muntanya és Grandvalira, la seva futura dissolució té alguna afectació?
–Sí. Ens hem trobat amb un petit entrebanc, perquè Grandvalira era una de les institucions que ens havia dit que portaria estudiants cada any per a la titulació de turisme de muntanya. Tot i això, les institucions per separat (Nevasa i Saetde) segurament també portaran igualment estudiants, tot i que hem de parlar amb cadascuna d’elles. Però la idea és tirar endavant la titulació.
 
–Un altre canvi que s’augura és l’acord d’associació amb la Unió Europea, com pot afectar a l’UdA?
–A part de facilitar les tramitacions a nivell d’immigració dels estudiants forans que vénen a estudiar al país, l’acord també serà positiu a nivell de mobilitat. Un Erasmus t’obre la porta a una mobilitat molt més senzilla, t’obre pràcticament a qualsevol país europeu. També serà un avenç a nivell de recerca, nosaltres ara només podem accedir als Poctefa, i depèn com es faci la negociació, és possible que puguem entrar en altres programes on actualment no hi podem participar. A més, a nivell de les professions regulades, com la d’advocat, també es facilitaran convenis i acords perquè es pugui treballar en altres països europeus. 
 
–I aspectes negatius?
–Des del punt de vista acadèmic, i depenent també del que es negociï (perquè nosaltres no sabem que s’acabarà negociant), jo crec que ja hi ha un punt molt important; que estem a l’espai europeu d’Ensenyament Superior, i malgrat que no estem dins de la UE, això ens ajuda molt. Dit això, crec que de cara a la Universitat, difícilment pot haver-hi impactes negatius derivats de l’acord que se signi entre Andorra i la UE. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT