PUBLICITAT

JUDITH PAMPALONA DOCTORA CUM LAUDE

JUDITH PAMPALONA: "Porta't bé amb els teus veïns"

Judith Pampalona
Judith Pampalona
El passat 13 de setembre Judith Pampalona, becada per les ajudes del Ministeri per a educació superior i recerca, va obtenir el màxim reconeixement possible per a una tesi doctoral, el cum laude, a la Universitat Autònoma de Barcelona. / Per Mireia Aguilar Pardo
 
– Felicitats per la fita. Què buscava?
–Volia saber quins efectes tenen les particularitats d’un micro estat, en aquest cas Andorra, sobre l’estructura i la composició de les xarxes de suport dels emprenedors, tant nacionals com estrangers. 
 
– Què ha trobat?
– A Andorra els emprenedors estrangers necessiten més el suport dels veïns in situ que a d’altres llocs. D’aquí el títol de la tesi: «Portat’t bé amb els teus veïns: xarxes de suport als emprenedors immigrants a un micro estat». 
 
– En què es diferència d’altres indrets?
– Amb el mateix grup de recerca a Catalunya, seguint una metodologia similar,vam veure que el suport era dels conacionals, no dels veïns. L’ajuda els venia de gent dels seus països resident a Catalunya o bé directament de familiars i amics des del país estranger. 
 
– Per què els veïns són més importants al Principat?
– Els entrevistats em parlaven de la importància de tenir bona relació amb la gent d’Andorra, perquè són els que faran créixer el teu negoci i faran que funcioni. Són els que t’ajudaran si tens qualsevol problema: administratiu, legal o logístic. Tampoc cal oblidar pràctiques molt esteses en algun moment com la del prestanoms, tot i no ser legal, o la necessitat de trobar un soci majoritari andorrà, quan ells no podien crear un negoci per si sols. 
 
– Quants emprenedors ha entrevistat?
– La mostra no és molt gran, només de 40 empresaris perquè van ser entrevistes qualitatives en profunditat. He entrevistat empresaris que són de fora, no vol dir que no tinguin passaport ara, sinó que no han nascut a Andorra i s’han hagut de desenvolupar al país. També empresaris que han començat el negoci sota la nova Llei d’obertura econòmica. I una mostra de control de deu empresaris andorrans.
 
-Què va destacar el tribunal per donar-li el cum laude?
– Vaig aplicar per primera vegada a un micro estat una teoria prou coneguda en l’àmbit que s’anomena mixed embedded. També treballo amb uns gràfics de xarxes molt visuals que simbolitzen les interconnexions personals i això els va agradar molt. 
 
-Si era la primera vegada que s’aplicava a micro estats, planeja exportar la investigació a països similars?
– Això m’encantaria. Sí que tinc contactes que estudien altres fenòmens en micro estats però concretament aquest fenomen dels empresaris immigrants i les seves xarxes, no. Ho hauré de pensar!  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT