PUBLICITAT

GILLES CAPY Delegat regional EDF Llenguadoc-Rosselló Migdia-Pirineus

GILLES CAPY: «La producció d’energia local s’ha de potenciar»

Gilles Capy.
Gilles Capy.
Gilles Capy és, des de l’any passat, el delegat regional EDF (Electricitat de França) a càrrec de l’organització del grup de Llenguadoc-Rosselló Migdia-Pirineus. Aquest divendres s’ha desplaçat al Principat per renovar el conveni entre FEDA i l’empresa pública de generació i distribució elèctrica Électricité de France (EDF), proveïdor de FEDA. El passat gener, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director general de FEDA, Albert Moles, van assistir a París al fòrum Electric Days, organitzat per EDF. / Per ESTHER JOVER MARTIN
 
–Quin és el motiu de l’acord?
–Fa 30 anys que EDF i FEDA cooperem en matèria d’electricitat independent. El primer conveni el vam firmar el 2014, i ens ha permès treballar i millorar les xarxes, però hem pres consciència que cal continuar el partenariat perquè Andorra té l’ambició de la plena transició energètica, com estableix el Llibre blanc de l’energia de FEDA. Ara establim un nou protocol per consolidar les xarxes de cooperació. L’objectiu és ampliar l’abast del conveni per incloure no només matèries com l’energia hidràulica i les línies d’alta tensió, sinó també continguts relatius a xarxes de calor, d’eficiència energètica, d’innovació i de mobilitat elèctrica.

–Andorra és massa dependent energèticament? Quasi no produeix energia i l’importa quasi tota de fora.
–Sí, de fet, Andorra només produeix sobre un 20% de l’energia elèctrica que consumeix, i importa gairebé el 80% des de França. Ha de desenvolupar nous recursos, xarxes de calor, plantes de cogeneració, programes de control del consum de l’energia, etcètera.

–El conveni que es firma aquest divendres entre EDF i FEDA és renovable?
–Per ara és per als pròxims tres anys, fins al 2020. Servirà per definir la nostra cooperació, en quins temes col·laborarem. Per exemple, desenvoluparem un programa de diversificació de la producció elèctrica.

–El medi ambient és un dels valors més importants d’Andorra, per tant, el país ha de fer un esforç per apostar per les energies renovables i preservar l’entorn.
–Amb l’energia solar, per exemple, no ha de tenir cap dificultat per desplegar-ho. S’ha de potenciar la producció local, promoure l’economia circular, i com deia, instal·lar xarxes de calor, cogeneració.

–La transició energètica és una de les prioritats d’EDF.
–Sí, nosaltres treballem amb els territoris que aposten per l’energia verda i, per això, els oferim la nostra experiència en aquest àmbit.

–Llegeixo que des d’EDF també s’interessen molt per la recerca i implementar noves tecnologies.
–Cada vegada més ens interessen les innovacions, les start-up, perquè algunes tecnologies ens poden anar bé i integrar-les en les nostres infraestructures.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT