PUBLICITAT

Ignasi Casadesús Secretari executiu de la Xarxa Vives d'Universitats

«La retòrica és transversal a totes les disciplines»

Igansi Casadesús
Igansi Casadesús

Ignasi Casadesús és el secretari executiu de la Xarxa Vives d’Universitats, que inclou la Universitat d’Andorra (UdA). Aquest any,  per primera vegada, els alumnes del Principat participaran en la Lliga de Debat Universitària que organitza la xarxa des del 2005. 
 
– Què és la Lliga de Debat Universitària?
–És una competició en la qual durant una setmana diferents equips d’estudiants universitaris de l’àmbit Vives debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. 

– De què es debatrà aquest any?
– Els estudiants hauran de convèncer al jurat sobre si és occident responsable del sorgiment de l’Estat Islàmic. 

– Com s’ha triat aquest tema?
– Són els mateixos estudiants els qui trien els temes. Cada any, els equips participants proposen tres temes de debat per a la següent edició. I ells mateixos voten els temes proposats. Per tant, al final de cada edició ja sabem quin serà el tema de debat de l’edició següent. 

– Com és la posada en escena de la defensa de posició?
– Cada equip està format per un mínim de dos i un màxim de cinc estudiants. El nombre d’oradors en cada equip pot oscil·lar entre dos i quatre.  Cinc minuts abans del començament de cada debat, es realitza un sorteig per determinar les posicions que adoptaran els equips, és a dir, a favor o en contra del tema de debat; i també a quin equip li correspon la primera intervenció.  Una vegada encetat el debat, que té una durada de 40 minuts, els equips disposen de quatre torns d’intervenció. La primera intervenció es dedica a la realització d’una exposició inicial. Després, es contemplen dos torns de refutació, i per últim, un torn de conclusions. 

– Per què la UdA no havia participat fins ara?
– El fet que la UdA per primera vegada aporti un equip universitari, pot ser una feliç conseqüència de la gran implicació del sistema educatiu andorrà en la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat, en què tots els centres del Principat participen. La Universitat d’Andorra, des del primer moment, ha considerat aquesta activitat molt rellevant per als seus alumnes, i per això ha posat al seu abast els programes de formació adients. 

– Quants equips aportarà la UdA a la lliga?
– Un equip d’estudiants. Cada universitat cobreix la despesa de l’equip que la representa. Enguany, per exemple, la Lliga de Debat Universitària es celebrarà a la Universitat Miguel Hernández d’Elx, des del 16 fins al 20 d’abril de 2018, i allí seran tots els equips de les 17 universitats participants. 

– Andorra també acollirà la Lliga de Debat?
– Sí, la seu canvia cada any d’acord amb un calendari de rotació. 

– El sistema educatiu fomenta prou la retòrica?
– Sí, cada vegada és habitual i transversal a totes les disciplines. Però és cert que no sempre ha sigut així, fa 10 anys no era tan comú. L’oratòria gaudeix de gran prestigi i forma part de la tradició acadèmica anglosaxona.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT