PUBLICITAT

José María Garrancho Nefròleg

«El 30% de tota la població és hipertensa»

El doctor José María Garrancho.
El doctor José María Garrancho.

El doctor José María Garrancho va arribar a Andorra fa 15 anys i des d’aleshores treballa a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell com a especialista en nefrologia i fa dos anys va participar en la creació de la Unitat d’Hipertensió i Risc Vascular, que s’ha convertit en la seva principal ocupació. 
 
–Quina és la proporció de població que pateix hipertensió de qualsevol tipus?
–La hipertensió és molt freqüent, el 30% de la població és hipertensa i, a partir, dels 60 anys, puja a més del 60%. Això activa els factors de risc cardiovascular. 

–Per a què serveix la Unitat d’Hipertensió de l’Hospital?
–La hipertensió la tracten normalment els metges de capçalera i ho fan molt bé. Però, al voltant del 20% dels afectats tenen hipertensió resistent. És molt difícil de tractar i necessita una unitat especialitzada. 

–Quants pacients han passat per la unitat fins ara?
–Aproximadament, uns 400. 

–Qui forma l’equip de la unitat?
–Dos nefròlegs, dues infermeres i una nutricionista. Tots en equip fem una valoració global del pacient que ens deriva el metge de capçalera. 

–També té un paper de divulgador de les novetats de l’especialitat, com va mostrar durant la xerrada d’ahir. 
–Cada any hi ha un Congrés Europeu d’Hipertensió Arterial i com que no tothom hi va poder assistir, porto les novetats més importants del congrés a tot el personal sanitari interessat. En 45 minuts resumeixo els fets més destacats. 

–I quins són?
–La presentació de les noves guies europees d’hipertensió arterial. Són molt interessants perquè presenten molts canvis, entre d’altres, incideixen en que cal reduir encara més la pressió arterial. 

–Fins a quins nivells?
–Actualment es considera que més de 140 - 90 vol dir hipertensió, popularment la gent diu que «està a 14 - 9», el que vol dir és 140 en 90 mm de mercuri, però simplificat. L’any passat ja els americans basant-se en uns estudis molt ben fets van fixar el màxim en 13 -- 8. 

–I els europeus què hem dit?
–Els experts s’ho han mirat i remirat i han mantingut el límit en 14 - 9. Però els objectius del tractament els donen la raó als americans perquè aquí estableixen, de manera novedosa, que el tractament ha de perseguir arribar a una pressió arterial menor de 13 -9. 

–Quines estratègies proposen?
–Canvi d’estil de vida, tractament farmacològic i, sobretot, aquest any s’ha insistit molt en l’adherència del pacient, perquè menys del 50% d’hipertensos en tractament es controla, és a dir, que pren la medicació però no es pren la tensió regularment i no sap com està. Darrere d’això hi ha una falta de compromís amb el tractament en si.

PUBLICITAT
PUBLICITAT