PUBLICITAT

LAIA MONTURIOL Guia cultural de l'església de Santa Coloma

«El ‘mapping’ és un tresor que hem de potenciar»

Per Victoria Gómez Pérez

La guia cultural Laia Monturiol.
La guia cultural Laia Monturiol.

L’Església de Santa Coloma és, juntament amb la de Sant Climent de Taüll, l’única que ofereix descobrir com eren els seus frescos originals a través d’un mappping audiovisual. La seva guia Laia Monturiol (Andorra la Vella, 1996) creu que és un tresor que s’ha de cuidar i anima a les institucions a fer el mateix en la resta d’esglésies del país. 
 
–Li agrada la seva feina?
–Sí, vaig començar el mes passat i estic molt contenta. El que més m’agrada és estar en contacte amb gent de diferents nacionalitats.

–Per què creu que és important conservar un patrimoni com el de l’Església de Santa Coloma?
–Perquè és una mostra de l’art romànic del país. Tenim un tresor i l’hem de potenciar, i més ara que el turisme cultural va a l’alça. Enguany és l’Any del Patrimoni i és un bon moment per reclamar que la cultura tingui la mateixa rellevància que l’esquí o les compres.

–Creu que s’hauria de fer el mateix a la resta d’esglésies romàniques del país?
–Sí. Sóc partidària d’establir períodes de visites més amplis, no només a l’estiu. Hi ha molta gent que demana visitar les esglésies fora de temporada i és una pena dir-los que estan tancades. L’accés al patrimoni s’ha de facilitar durant tot l’any.

–Què aporta el mapping de Santa Coloma?
–És una manera d’apropar el patrimoni a tota mena de públic perquè a tothom li agrada. Tot el que sigui audiovisual és atractiu per a qualsevol generació. El mapping és un èxit pel patrimoni andorrà que s’hauria de completar amb una ruta a la resta d’esglésies romàniques. Donaria molt més valor al nostre país.

–Creu que, des que es va inaugurar, s’han complert les expectatives dels visitants?
–Crec que s’estan superant, perquè s’ha fet molta promoció a Andorra però no a l’exterior. Els turistes es sorprenen perquè entren a una església que veuen des de la carretera però no saben què hi trobaran. Quan descobreixen que hi ha un guia que els explica la història de l’església i els mostra la reproducció dels frescos es sorprenen molt. Clarament s’augmenta qualsevol expectativa inicial.

–I què diuen els d’aquí?
–El feedback també és molt positiu. Tothom a Andorra coneix l’Església de Santa Coloma i sap que s’ha creat el mapping, però quan venen s’adonen que la realitat supera el que han vist a la televisió o a les xarxes socials. 

–Quin tipus de públic acostuma a visitar-lo?
–Gent a partir de 30 o 40 anys. I moltes escoles. Cada vegada més escoles ens demanen la visita, tot i que algunes estan esperant l’obertura del museu per fer la visita completa. 

–Què els sembla als més petits?
–Als nens els impacta moltíssim, sobretot pels colors i les formes. Normalment se’ls hi queda curt. Reconeixen símbols religiosos que han après a l’escola i sempre volen repetir.

PUBLICITAT
PUBLICITAT