PUBLICITAT

ANTHONY LAUDINET Guia turístic

«El rei d’Andorra mereixia una cervesa»

Per Victoria Gómez Pérez

Anthony Laudinet.
Anthony Laudinet.

Amb només un mes de vida, Anthony Laudinet va abandonar el seu París natal per passar tota la infància a cavall de les diferents colònies franceses a l’Àfrica. Ara ja fa 22 anys que resideix a Andorra, i a l’espera de l’última documentació per aconseguir la tan desitjada nacionalitat, es dedica a ser guia turístic i ajuda a promocionar productes locals andorrans, com les cerveses artesanals que es venen al Poblet de Nadal.
 
–Què fa al Poblet de Nadal?
–Ajudo les meves amigues a vendre productes locals, com les cerveses Boris i Dama Blanca, perquè soc guia turístic i m’agrada  molt explicar la seva història a la gent.

–Expliqui’ns la història a nosaltres també.
–La Boris és molt especial. Està inspirada en el rei d’Andorra.

–Quin rei d’Andorra?
–Borís Skósyrev. Va ser un noble lituà, d’origen rus, que durant 13 dies va regnar a Andorra. L’any 1934 va venir al país i li va agradar tant, que es va autoproclamar Boris I, Rei d’Andorra. Hi havia diverses persones a qui no els acabava de convèncer la idea i van anar a la Seu d’Urgell a preguntar al bisbe si aquest càrrec era possible. Evidentment, no ho era, i el bisbe va enviar la Policia per detenir-lo. 

–I què va passar?
–Que Boris va fugir i es va exiliar a diferents ciutats europees. Alguns diuen que en veritat era una espia alemany, però mai s’ha pogut confirmar aquesta teoria.

–La història bé mereix una cervesa.
–I tant! La cervesa la va crear un senyor alemany a qui li va impactar molt la història de Boris. No deixa de ser sorprenent que un home arribi al país, i del no-res, decideixi proclamar-se rei. Mereix una cervesa, sí.

–A les hores, tenim una cervesa andorrana, creada per un alemany que es va inspirar en la història d’un lituà d’origen rus?
–Exactament. Això demostra que per petit que sigui, Andorra és un país molt internacional.

–Quins productes porta la cervesa?
–Aigua d’Andorra, malta i plantes salvatges, també del país. Tot el procés de fabricació es fa íntegrament aquí.

–On es pot trobar?
–A llocs exclusius, perquè és de petita producció. A bons restaurants i bones botigues.

–I la cervesa Dama Blanca?
–També és andorrana. Com diu el seu lema és «l’essència d’Andorra». La matèria primera és del país, però per motius logístics es fabrica a Cambrils. 

–Aquesta té reconeixement internacional.
–Sí. Ha rebut la medalla d’or, un premi a la millor cervesa artesanal d’aquest any. A més, té un toc de mel que la fa ideal per prendre-la a l’hivern. Jo no bec alcohol, però em consta que les dues són boníssimes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT