PUBLICITAT

Valentí Turu Científic i jurat del Micro First Lego League

«Vaig quedar sorprès del nivell i de l’entusiasme»

Per Lara Ribas

El científic i jurat del Micro First Lego League, Valentí Turu.
El científic i jurat del Micro First Lego League, Valentí Turu.

El Valentí Turu és geòleg de formació i com a coneixedor del mètode científic ha integrat per primera vegada el jurat de la cinquena edició del Micro First Lego League, una competició impulsada des d’Andorra Telecom. El científic, molt satisfet de l’experiència, valora positivament l’alta participació i la qualitat dels treballs presentats, que enguany havien de proposar com millorar la vida a l’espai. 

–Quina impressió va emportar-se? 
–Vaig quedar molt sorprès del nivell i de l’entusiasme, tant dels organitzadors com dels participants. 

–En què consistia el seu paper de jurat?
–La lliga consta de tres avaluacions però jo m’ocupava únicament del projecte científic. Tot i així, no utilitzava un criteri personal, sinó que havia d’aplicar un qüestionari de valoració tenint en compte el mètode científic.

–Quants projectes va valorar?
–Set, però tots ells molt diversos, ja que tenien diferents enfocaments en funció de l’escola d’on provenien els equips participants.

–Va percebre moltes diferències? 
–Sí, cal tenir en compte que l’espai no és un tema que es pugui abordar directament, de manera que l’accés a la informació va marcar molt l’avaluació. Alguns equips van acudir a les agències espacials per fer preguntes mentre que d’altres van limitar-se a fer una bona gestió de la informació d’Internet i a consultar professionals propers de l’àmbit científic.

–Quin tipus de millores els van presentar?
–Els equips primer van identificar les mancances dels astronautes i després van fer volar la imaginació per trobar i aportar solucions. 

–Quina van decidir premiar? 
–Les dues primeres posicions van estar molt disputades, però la proposta guanyadora va ser el tamagotchi invers, amb la qual es volia donar resposta als problemes psicològics dels astronautes, derivats tant de viure a l’espai durant molt de temps com de la durada que poden arribar a tenir els viatges interplanetaris. Aquest tamagotchi, en comptes de ser una mascota que s’ha de cuidar, es tracta d’una mascota que té cura de l’astronauta. 

–I qui va quedar en segona posició?
–L’equip que proposava millorar l’estructura dels guants espacials, ja que els astronautes solen patir lesions a les ungles. 

–Totes dues són aplicables a la realitat?
–Sí, i no només a l’espai. També podrien aplicar-se en condicions extremes a la Terra. 

–Com valora aquesta iniciativa? 
–La Micro First Lego League acompanya el currículum que han de complir els diferents sistemes educatius en la part de tecnologia, però també ajuda al creixement dels alumnes perquè han d’enfrontar-se a una avaluació amb persones desconegudes. 

–Quin paper hi juga Andorra Telecom?
–Si ho organitzés una ONG poc coneguda o una empresa sense trajectòria tecnològica, no tindria el mateix ressò. Per tant, és clau la seva implicació en aquesta matèria.

PUBLICITAT
PUBLICITAT