PUBLICITAT

Jean-Michel Armengol Secretari general de la Comissió Nacional Andorrana per a la UNESCO

«El ‘Correu’ serà gratuït i de lliure accés»

Per El Periòdic

Jean-Michel Armengol.
Jean-Michel Armengol.

El Correu de la Unesco tindrà a partir d’ara la seva versió en català, a més de les sis llengües oficials de l’organització (àrab, xinès, espanyol, francès, anglès i rus). El projecte ha estat possible gràcies a la implicació, entre d’altres, del Govern d’Andorra i de la Generalitat de Catalunya.

–Com va sorgir la idea de la publicació en català del diari?
–Fa 20 anys varem tenir una primera experiència amb el Centre Unesco de Catalunya, però quan aquest va desaparèixer es va deixar de fer. Després el Correu va tenir un parèntesis de cinc anys per motius financers, fins que al 2017 es va tornar a editar en paper i digital.

–En què ha consistit la col·laboració del Govern andorrà?
–La Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU) té un accord de coedició amb la Unesco i, en paral·lel, col·laborarà amb la Generalitat de Catalunya, la plataforma audiovisual Unesco amb base a Igualada i la Universitat de Perpinyà. Així, a més de les sis llengües oficials, del coreà, portuguès i esperanto, sortirà també en català.

–Quans números es publicaran a l’any i en quina modalitat (paper, suport digital)?
–Quatre números a l’any. Però enguany, de gener-març passarem a un especial sobre com podria ser el món «després de la pandèmia», que reunirà les aportacions només de dones de diferents països que exploraran les conseqüències de la crisi de salut en les nostres societats, sobre educació, multilateralisme, llibertats públiques, etc. Aquest especial es publicarà en francès al juliol i en català al setembre/octubre.

–Qui podrà accedir a la lectura del diari?
–Tothom. Es gratuït i de lliure accés.

–El proper mes de juliol, la CNAU lliurarà l’informe quadriennal sobre la implementació del Conveni 2005 de la Unesco de protecció i promoció de la diversitat de les expressions culturals a Andorra. Com està anant la recollida de dades?
–És el tercer informe que Andorra presentarà des de l’adhesió al 2007. Gràcies a aquest acord històric, la comunitat internacional ha reconegut oficialment la doble naturalesa (cultural i econòmica), de les expressions culturals contemporànies produïdes per artistes i professionals culturals. En reconèixer el dret sobirà dels Estats a conservar i implementar polítiques per protegir i promoure la diversitat d’expressions culturals, la Convenció de 2005 ajuda els governs i la societat civil per trobar solucions polítiques als reptes emergents. Aquest any, per primera vegada, a part del ministeri de Cultura, hem pogut consultar als agents i actors culturals del país, així com als comuns com a màxims responsables de polítiques culturals. La redacció de l’Informe es farà durant el mes de juny i es lliurarà a la Unesco el 15 de juliol. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT