PUBLICITAT

Xavier Herver President de la Federació Andorrana de Karate

«No s’entén que estant acceptats a Tòquio ens deixin fora de París»

Per Vicente Pallarés

Xavier Herver.
Xavier Herver.

El president de la Federació Andorrana de Karate (FAK), Xavier Herver (Sió, 1965), parla sobre l’absència d’aquest esport als Jocs Olímpics de París 2024.


 
–Com s’explica que esports com el judo o el taekwondo estiguin a París 2024 i el karate no?
–El judo és diferent perquè és un dels esports fundadors i continuen estant allà. El taekwondo va fer la gestió a Seül i es va quedar. Pel que fa al karate, ningú entén encara per què no és olímpic. Hem estat designats per primer cop a Tòquio amb la col·laboració del Japó com a país, de la federació japonesa i de l’associació de karate tradicional japonesa, que han apostat molt fort. A Barcelona 92 vam perdre una oportunitat boníssima per temes polítics. Quan hem aconseguit posar el cap, ens han deixat fora sense poder demostrar res.

 

–A què es refereix amb temes polítics?
–El COI és molt dur amb els esports que entren i que surten. Era una bona oportunitat perquè el karate ja estava funcionant molt bé, però finalment van entrar altres esports.

 

–Com afecta aquesta decisió a la FAK?
–El fet de ser olímpic és per ser, com es diu al carrer, «un esport de debò». Malauradament, cada cop hi ha més modalitats esportives pel programa olímpic, però aquest no fluctua. Llavors, hi ha modalitats espectaculars i amb una quantitat de seguidors molt elevada que no tenen cabuda. En el nostre cas, la gent ja està acostumada a no estar. El que no s’entén és que, després d’estar acceptats a Tòquio, ens deixin fora a París, quan la federació francesa és una potència mundial que està entre les cinc millors.

 

–El president de la federació espanyola, Antonio Moreno,  ho ha qualificat de «vergonya». Com ho faria vosté?
–Penso que realment és impresentable. Vam aconseguir que el karate fos olímpic a Tòquio  2020 i a Andorra 2021 (Jocs dels Petits Estats) i de cop i volta ens deixen fora. El pitjor és que a París han afegit quatre esports quan podrien haver arribat fins a cinc, per tant, no havien de deixar el karate fora. Moreno està indignadíssim perquè ha treballat molt en aquest sentit. Ningú entén res.


–Creu que hi haurà una mobilització del karate internacional?
–Ja hem fet diferents mobilitzacions des que es rumorejava que ens deixaven fora, però és ara quan s’ha fet oficial. El president del COI, Thomas Bach, s’escuda en l’organitzador dels JJOO de Paris i aquest diu que volen apostar per modalitats més joves i dinàmiques. Fins i tot la gent del breakdance surt dient que els hi sembla bé, però que són més un moviment cultural que no esportiu.

 

–Quins són els objectius de la federació a curt termini?
–Estem veritablement contents perquè hem aguantat com autèntics jabatos aquest any de pandèmia i no hem pogut fer pràcticament res, però el col·lectiu està molt unit. Els objectius a curt termini són reprendre l’activitat esportiva, que comencem al gener, recuperar les quatre competicions que fem al país i viatjar només al Mundial de Dubai i l’Espanyol.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT