PUBLICITAT

Maria Buldón Alumna de primer B de l'escola andorrana de segona ensenyança d'Ordino

«Animo la gent a donar sang perquè es poden salvar vides»

Per Vicente Pallarés

Maria Buldón.
Maria Buldón.

Maria Buldón Gallardo (Andorra, 30 de desembre del 2008) és alumna de primer B de segona ensenyança de l’escola andorrana d’Ordino, centre que està col·laborant activament amb la tercera campanya de donació de sang, junt amb les escoles andorranes de Santa Coloma i Encamp, que aquest any s’ha hagut d’adaptar a la Covid-19. Però la crisi sanitària no ha frenat les bones intencions de l’alumnat preadolescent del país.


La Maria va parlar amb EL PERIÒDIC sobre les tasques que porten a terme els nens i les nenes, que estan molt conscienciats, perquè tot surti a la perfecció. En ser tots ells menors de 18 anys, els alumnes no poden donar sang, però faran tot el possible de manera indirecta perquè aquesta iniciativa sigui un complet èxit mitjançant tota una campanya publicitària amb l’objectiu de superar els 328 donants de l’any passat.

 

–Com va sorgir aquesta campanya?
–A l’inici del curs, vam llegir quatre texts sobre la donació de sang i, a partir d’aquí, vam fer uns murals i, en treball individual, un tríptic, que aquest any no el podrem donar en paper. Després, també vam fer uns logotips, dels quals un va sortir guanyador, i un eslògan.

 

–A quines assignatures han fet aquestes activitats?
– A situació global.

 

–Com han adaptat els protocols a causa de la Covid-19?
–Per a fer la donació, s’ha de demanar cita prèvia i es divideix en tres dies: el 3, 4 i 5 de febrer entre les 11.00 i les 14.00 hores i entre les 16.00 i les 20.00 hores. Es pot demanar la cita accedint a una pàgina web  que és de la Generalitat de Catalunya (www.donarsang.gencat.cat). També es pot donar al banc de sang, que deixen unes set places cada mitja hora. D’altra banda, es demana que tots els alumnes que anem a ajudar els dies de la donació tinguem fet el cribratge propi de l’escola. Alguns alumnes estarem desinfectant taules, posant hidrogel a les persones que vinguin o donant mascaretes.


– A banda dels murals i els tríptics, quina feina han fet els alumnes?
–Ara estem fent vídeos i penjant-los a les xarxes socials per animar a fer la donació de sang. A més, es penjaran cartells per Andorra i parlem amb els mitjans de comunicació.

 

–Quina experiència els aporta aquesta iniciativa?
–Hem après moltes coses sobre la donació de sang, per exemple, els components de la mateixa, a partir de quina edat es pot donar... Són coses molt importants que hem de saber.

 

–Com animaria la gent perquè vagi a donar sang?
–Els diria que no s’ho pensin i que vagin a donar perquè, amb aquesta acció, es poden salvar moltes vides i necessitem com més voluntaris millor. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT