PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els llacs i estanys d’Andorra: Tresors naturals a descobrir

Per Bruna Luque

Un llac del país.
Un llac del país. | El Periòdic

Andorra és conegut per la seva bellesa natural i els seus espectaculars paisatges de muntanya. Entre les seves meravelles naturals, avui destaquem els llacs i estanys, que configuren un dels grans atractius del país. En total, al Principat, s’hi troben més de 70 llacs de diverses dimensions, molts dels quals tenen origen glacial.

Cada llac té el seu propi encant i valor en si mateix, però la majoria d’ells es distingeixen pel seu entorn característic.
Explorar aquests llacs i estanys és una experiència inoblidable per als amants de la natura, ja sigui per dur a terme activitats de pesca, excursions a peu o simplement gaudir de les vistes de muntanya. 

En aquest article, ens endinsarem en el món dels llacs i estanys d’Andorra, oferint un llistat d’alguns que creiem que val la pena visitar.

Llac d’Engolasters
El Llac d’Engolasters és, sense dubte, el llac més accessible de tot el principat. Està ubicat sobre la parròquia d’Escaldes-Engordany i té una superfície de set hectàrees. 

Aquest és l’únic dels grans llacs que està per sota dels 2.000 metres d’altitud i està prohibit banyar-se, a causa de la presència de la captació d’aigua i la resclosa de la central elèctrica de FEDA. 

La ruta per accedir a Engolasters és una proposta interessant per a les persones que vulguin practicar senderisme d’una manera senzilla, ja que es tracta d’un recorregut amb un nivell de dificultat molt baix. Es tracta d’un itinerari curt, de menys de 2 km en sentit lineal.

Estanys de Tristaina
La ruta dels Estanys de Tristaina és una de les excursions de senderisme més populars de la parròquia d’Ordino. És una pujada amb un grau de dificultat moderat, apta per a senderistes de tots els nivells.

El punt d’inici de l’itinerari és a l’aparcament de la zona de serveis de la Coma, de l’estació d’esquí d’Ordino Arcalís. La ruta completa dels tres estanys de Tristaina és un traçat circular de 4,4 km que es pot enllestir en unes tres hores.

El primer llac que es pot trobar seguint el recorregut és el llac Primer, aquest és el més petit, però també el que té les aigües més blaves. El tram d’ascens fins a aquest està molt ben indicat i és una activitat ideal per a tota la família.

El segon és el llac del Mig, envoltat de penyalars i turons.

I l’últim, el més gran, és el llac de Més Amunt. Aquest està ubicat al peu del pic Tristaina, que es troba una altitud de 2.878 metres. En aquesta zona es permet els banys durant l’estiu.

L’estany de les Truites
Ascendir fins al Llac de les Truites t’oferirà l’oportunitat d’experimentar de primera mà el parc natural del Comapedrosa, on se situa. Tindràs a la teva disposició tota l’exhuberància de la vida silvestre i la flora de l’alta muntanya. Al costat de l’estany, es troba el refugi vigilat de Comapedrosa, que durant la temporada d’estiu proporciona allotjament i serveis de restauració.

Els Estanys de Juclà
Aquest és un dels recorreguts imperdibles per a descobrir paisatges naturals emblemàtics com la Vall d’Incles, des d’on comença l’ascens cap al primer estany, que té l’honor de ser el llac més gran del país, amb 21 hectàrees.

El Circ de Pessons
Si ets dels que t’agraden els desafiaments més exigents, t’agradarà descobrir el Circ de Pessons. Aquest està rodejat d’un paisatge rocós i el conjunt dels llacs que formen aquest circ és l’exemple clar de l’impacte que van tenir les glaciacions en la seva formació.

A més d’aquests llocs recomanats, Andorra ofereix molts altres llacs i estanys per descobrir, cada un amb el seu encant únic. A mesura que t’aventuris per les muntanyes, no oblidis respectar i preservar la natura que l’envolta. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT