PUBLICITAT

Garzón assegura que Andorra està preparada per combatre el blanqueig de diners

  • El consultor de la Cort Penal Internacional afirma que reduirà el frau fiscal i farà viable la persecució del mateix
  • El jutge es mostra sorprés per les filtracions de WikiLeaks sobre les pressions que va rebre durant la investigació de Guantánamo
01122010_garzon
Garzón durant la seva intervenció en l'acte organitzat per BPA. Foto: TONY LARA
El consultor de la Cort Penal Internacional, Baltazar Garzón, ha dit que Andorra està perfectament integrada en la comunitat internacional "per combatre el blanqueig de diners". El jutge ha fet aquestes declaracions durant la seva al·locució inicial en la conferència El papel de la justícia en la sociedad actual. Quan entri en vigor l'acord d'intercanvi d'informació amb Espanya, es "reduirà el frau fiscal i farà viable la persecució del mateix", ha assegurat. A més, Garzón ha explicat que la clau per desbloquejar el sistema judicial és una legislació àgil, uns mitjans adequats, uns operadors dels drets que tinguin ganes de treballar, una bona cooperació internacional i desjudicialitzar matèries que es poden resoldre en altres àmbits com la mediació.
El consultor de la Cort Penal Internacional, Baltazar Garzón, ha visitat al Centre de Congressos de la capital per intervenir en el col·loqui organitzat per Banca Privada d'Andorra dins el marc de conferències sobre el blanqueig de capital. Durant a la seva al·locució inicial, el jutge ha assegurat que el Principat està perfectament integrat en la comunitat internacional "per combatre el blanqueig de diners".

El consultor ha explicat que "l'important és la voluntat que els responsables polítics del Principat han demostrat en signar" els acords d'intercanvi d'informació i ha afegit que es posa en relleu la intenció de treure's la marca de paradís fiscal. El jutge ha comentat que el conveni que entrarà en vigor el 10 de febrer del 2011 serà "molt beneficiós" tant per Espanya com per Andorra ja que obrirà la possibilitat que les entitats econòmiques i financeres del país pugin operar al país veí tot mantenint característiques interessants al Principat.

Garzón també ha dit que l'acord permetrà "reduir el frau fiscal" i en farà viable la persecució. "No és un conveni que permeti venir a pescar a qui estigui defraudant sinó que hi haurà un procediment", ha explicat abans d'afegir que "l'organisme que es creï donarà la informació amb uns límits i no per un ús que no hagi estat el pactat".

D'altra banda, el magistrat ha comentat que el bloqueig del sistema judicial per l'excés de feina és comú arreu. Per evitar-ho, el consultor ha recomanat apostar per una legislació àgil i aportar uns mitjans adequats a uns operadors de drets que tinguin ganes de treballar. A més, ha indicat que cal una bona cooperació internacional i ha puntualitzat que alguns temes es podrien resoldre en altres àmbits com la mediació o l'arbitratge.

En relació a les filtracions de WikiLeaks sobre les pressions que va rebre durant la investigació de la presó de Guantánamo, el jutge s'ha mostrat "sorprès" que s'hagin filtrat aquestes dades. El magistrat ha explicat que "no perquè es vulgui condicionar s'aconsegueix fer-ho". "L'Audiència Nacional té mecanismes perquè això no passi", ha dit Garzón abans de sentenciar que "el jutge que es deixi pressionar és responsabilitat seva".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT