PUBLICITAT

Garzón anuncia que l'acord amb Espanya «reduïrà el frau fiscal»

  • Recorda que «la col·laboració era necessària» i celebra el nou estatus del Principat
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Baltasar Garzón, Josep Maria Fuster-Fabra i Dolores Delgado, al Centre de Congressos d'Andorra, ahir Foto: TONY LARA

El magistrat i consultor de la Cort Penal Internacional Baltasar Garzón va afirmar ahir que l'acord d'intercanvi d'informació fiscal amb Espanya, que entrarà en vigor el 10 de febrer del 2011, «reduirà el frau fiscal i viabilitzarà molt més la persecució» d'aquest tipus de delictes. Garzón va reconèixer que, donada la pressió internacional, «aquesta col·laboració era necessària», al mateix temps que va recordar com durant l'anterior visita al Principat, Andorra encara era un paradís fiscal.

El jurista va manifestar com «amb una legislació adequada com aquesta» –en referència al conveni d'intercanvi d'informació– «aquells qui vulguin defraudar fiscalment ho tindran més difícil». La intenció, tal i com va recordar, és que «ningú es previngui d'una situació fiscal més opaca o més favorable en detriment dels que no la tenen».

Garzón va assenyalar que Andorra compta amb una sèrie de salvaguardes que impedeixen les fishing expeditions i que obliguen a que hi hagi «uns requisits, una inspecció oberta i un procediment contra persones determinades». A més, va valorar que l'important en tot aquest procés per a la sortida de la llista grisa de l'OCDE i evitar la consideració de paradís fiscal ha estat «la voluntat dels responsables polítics andorrans per arribar a aquest acord».

A partir d'ara, segons va manifestar Garzón, «caldrà desenvolupar una nova dinàmica, tant a les relacions societàries com a personals o polítiques» per tal de garantir el correcte funcionament dels processos. Garzón va afirmar que el nou marc «serà molt beneficiós per Andorra i per Espanya» i, al mateix temps, «obrirà la possibilitat per a que les entitats financeres i bancàries andorranes puguin operar com a qualsevol altra en llibertat de competència» en territori espanyol. A més, «Andorra serà molt atractiva» per als actors financers espanyols en l'expansió internacional.

El magistrat, actuament suspès en el càrrec i amb tres querelles al Tribunal Suprem, va fer aquestes declaracions abans de la conferència El paper de la justícia a la societat actual, organitzada per BPA i on també va participar la fiscal de l'Audiència Nacional Dolores Delgado. L'Advocat i professor de la UB Josep Maria Fuster-Fabra va ser el moderador.

Justícia col·lapsada arreu / En relació a l'embús dels processos a la Batllia, Garzón va afirmar que «l'administració de Justícia sempre està col·lapsada a qualsevol país del món» degut a «la tendència a la judicialització de qualsevol matèria». Aquest procés, segons va afirmar, haurà de ser reconsiderat mitjançant sortides com l'arbitratge.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT