PUBLICITAT

S'obre la porta a la llibertat d'horaris comercials

  • La liberalització està condicionada a l'existència d'un conveni col·lectiu sectorial
  • La Comissió d'Economia acorda ampliar els dies de tancament a les 21 hores
turistes
Turistes i cimpradors a l'avinguda Carlemany, aquest matí. Foto: ORIOL LLAURADÓ
La Comissió Legislativa d'Economia ha tancat aquest divendres al matí la proposició de llei d'horaris comercials, que entre d'altres punts, preveu la liberalització dels horaris comercials si hi ha un acord sectorial. Segons ha explicat el president del grup parlamentari d'ApC, Eusebi Nomen, que va presentar aquest punt, això suposaria que els comerços poguessin obrir totes les hores i els dies que volguessin sempre que s'arribés a un acord sectorial, que compti amb la postura dels treballadors i també dels empresaris.

Encara que des d'ApC s'ha valorat molt positivament l'aprovació d'aquest punt, i es considera que és un avanç important, el conseller socialdemòcrata, Jordi Cadena, que és el vicepresident de la comissió, opina que no és tan rellevant ja que per ara és de molt difícil aplicació perquè no hi ha cap sindicat que representi els treballadors del comerç. En aquest sentit Cadena ha assegurat que la voluntat és la de donar les eines perquè els treballadors s'agrupin i creïn sindicats per poder així donar el seu punt de vista, però que de cara al 2011 no és factible que s'apliqui aquest apartat de la llei.

El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, opina de la mateixa manera que Cadena, és a dir, que mentre no hi hagi un sindicat dels treballadors del comerç, no servirà de res aquesta mesura perquè no es podrà aplicar. El problema rau, segons Ubach, en que aquests sindicats no es crearan mai mentre continuï vigent l'acomiadament no causal ja que tal com ha indicat "el que es mou no surt a la foto". Ha posat per exemple el cas de l'empresa Electrotècnia que suposadament, segons el sindicat, va acomiadar una vintena de treballadors per no haver de tenir un sindicat, i ha assegurat que no hi haurà cap treballador que s'atreveixi a formar un sindicat si pot ser acomiadat en qualsevol moment.

Tot i la poca viabilitat que veu a aquest punt, el secretari general de l'USdA ha apuntat que sí que valora positivament que els comerços puguin obrir tantes hores com vulguin sempre i quan hi hagi un acord amb els treballadors i es pactin les remuneracions adequades sense obligar a ningú a treballar fora del seu horari. En aquest punt ha coincidit amb el vicepresident de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra, Toni Corominas, que opina que tot el que sigui flexibilitzar els horaris comercials és benvingut, i ha apuntat que ja que no hi ha un sindicat que representi a tots els treballadors del comerç, una mesura que es podria prendre seria que cada empresa arribés a acords amb els seus propis treballadors, referint-se en concret a les empreses grans que haurien de tenir un sindicat.

Des de la CEA veuen molt positiu el fet que hi hagi llibertat per part del comerciant per obrir quan es vulgui i fer així "el que es cregui que és el millor per al seu negoci", tal i com ha dit el president, Xavier Altimir. A més, ha afegit que veu "normal" que es facin aquest convenis amb els treballadors i ha recordat les diferències entre "els horaris dels comerços i la conciliació familiar". Si bé ha dit que els comerciants han de poder decidir el que és millor per al seu negoci, també ha puntualitzat que aquest fet no s'ha de confondre amb explotació.

El socialdemòcrata, Jordi Cadena, ha subratllat el fet que s'hagi aprovat aquest punt sabent que no es podrà aplicar en breu, ja que segons ha afirmat, hi ha qui no vol aquesta flexibilització. Ha posat per exemple els patrons de petits comerços que es troben en zones comercials i es poden veure obligats a ampliar el seu horari si el seu entorn ho fa, i que no tenen la capacitat per fer-ho.

La proposició de llei que s'ha tancat aquest divendres inclou a més altres aspectes com són els horaris generals a aplicar, que quedarien igual que actualment. A més, es preveu declarar festiu el dia 1 de maig o permetre que es tanqui a les nou de la nit 57 dies, a part dels dissabtes, segons ha explicat Jordi Cadena. També es preveuen els deu diumenges que s'han de donar de festa als treballadors, i que per ara ja han causat polèmica perquè, segons ha recordat Ubach, hi ha qui ja s'ha queixat que els empresaris no estan complint el seu compromís.

Tal com ha explicat el president de la Comissió d'Economia, Eusebi Nomen, es contempla també que les botigues de barri de menys de 150 metres quadrats i dos assalariats, i les benzineres, puguin tancar una hora més tard, tot i que les benzineres poden estar obertes 24 hores si paguen un impost de vint euros per metre quadrat. Nomen, que va ser qui va presentar la proposició de llei, ha considerat que s'ha treballat molt bé a la comissió i que els socialdemòcrates han afegit esmenes a l'articulat que han permès millorar el text. Aquesta proposició de llei s'hauria de votar, segons han informat des de la comissió, el proper 16 de desembre al Consell General.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT