PUBLICITAT

Andorra la Vella

Augmenta un 10,7% el nombre de menors atesos per Afers Socials

Durant el 2023 el SEAIA va intervenir 339 infants

Per Anna Mencos

La secretària d'Estat d'Afers Socials, Ester Cervós; la ministra d'Afers Socials i Funció Püblica, Trini Marín, i la directora del Departament d'Infància, Adolescència i Joves, Laura Mas, durant la roda de premsa d'aquest dilluns.
La secretària d'Estat d'Afers Socials, Ester Cervós; la ministra d'Afers Socials i Funció Püblica, Trini Marín, i la directora del Departament d'Infància, Adolescència i Joves, Laura Mas, durant la roda de premsa d'aquest dilluns. | A.M.

Durant l’any 2023, el Servei Especialitzat d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (SEAIA) va intervenir prop de 239 famílies i 339 infants i adolescents. Això suposa un augment del 10,7% dels infants i adolescents atesos respecte a l’any passat, una dada que la ministra d’Afers Socials i Funció Pública, Trini Marín, atribueix a la feina que s’ha fet des del Govern, des del qual s’han creat moltes eines per a la detecció i la prevenció de casos d’aquests infants que es poden trobar en una situació de risc: «Els casos han augmentat, però hem de ser realistes i tota la feina que s’ha fet és la millor manera de detectar i de poder prevenir».

Respecte a la totalitat dels infants i adolescents atesos, la franja d’edat dels 11 als 15 anys és la més intervinguda (134 casos). Marín ha apuntat que el motiu pel qual destaca aquesta franja és perquè són «edats més prolífiques», i ho atribueixen a diferents aspectes com, per exemple, que en aquestes edats els joves denuncien més certes situacions, que la criança com a pares és dificultosa en aquestes edats, així com les mateixes conductes dels joves amb addicions a certes substàncies tòxiques o a les pantalles, entre d’altres. En aquest sentit, la ministra ha apuntat que des de l’Executiu continuaran donant eines i ajudant en l’acompanyament dels joves, i ha subratllat la importància que hi hagi una feina transversal entre els diferents ministeris i amb altres institucions per veure quines són les mesures que s’han d’afegir. En aquest sentit, i preguntada pels comentaris de la setmana passada del Raonador del Ciutadà, la ministra ha assegurat que «tot allò que aporti per millorar és molt important» i, a més, és crucial que hi hagi una «detecció i un acompanyament més efectiu» ja des de la infància per prevenir certes conductes i també per ajudar aquests joves a passar una època difícil.

Entrant en detall, cal destacar que dels 339 infants que es van atendre durant el 2023, 68 corresponen a nous expedients i, en concret, 49 han suposat una retirada de la custòdia. Marín ha puntualitzat que això no significa que aquests infants hagin estat derivats a la Gavernera, sinó que s’han activat diferents mecanismes per a la seva acollida. Pel que fa al tipus de problemàtiques, cal destacar que el 31% dels infants i joves atesos es trobaven en situacions de negligència per part dels progenitors envers els menors, i el 23% eren adolescents en conductes de risc.

En paral·lel, l’Àrea d’Atenció a la Infància i l’Adolescència també es disposa del Servei del Psicòleg Forense, el qual atén els menors d’edat que estan en un procés legal en considerar-se possibles víctimes d’abús sexual o maltractament físic agut. El 2023 es van realitzar 14 expedients, dels quals vuit van ser expedients de presumptes abusos sexuals a menors i sis de presumpte episodi de maltractament físic agut.

Per la seva part, la secretària d’Estat, Ester Cervós, ha exposat el funcionament del Ministeri d’Afers Socials, en el qual hi ha 172 treballadors, 83 dels quals específicament en el Departament d’Infància, Adolescència i Joves.

ACOLLIMENTS/ Durant la presentació també han exposat que el 41% de les adopcions van ser objecte d’un acolliment superior als quatre anys. Per aquest motiu i per potenciar l’acolliment, la ministra d’Afers Socials ha explicat que s’està treballant en una modificació del reglament amb la voluntat de donar més informació i potenciar el coneixement d’aquest programa, així com per donar resposta a les demandes de famílies que estarien disposades a fer acolliments de curta durada, com per exemple acollir infants de la Gavernera per part de les famílies d’amics o companys de classe durant els caps de setmana.

CREI / L’any 2022 es va posar en funcionament el centre residencial d’educació intensiva (CREI) i es va atendre 20 joves, 9 dels quals en règim residencial i 11 en servei de dia. Preguntada pel jove que es va fugar del centre el mes passat, la ministra ha remarcat que «estan en marxa tots els esforços i protocols per trobar aquest jove».

Finalment, Marín ha avançat que a l’estiu es durà a terme un programa que oferirà una formació laboral a 10 joves que podran gaudir de la seva primera feina en alguns ministeris. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT