PUBLICITAT

Andorra la Vella

Un nou Reglament d’armes amb més controls per garantir una major traçabilitat

La regulació precisa el registre de les transaccions i es limita el nombre d’articles que es poden adquirir

Per Alex Montero

El ministre portaveu Guillem Casal, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
El ministre portaveu Guillem Casal, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA

Aportar més control al voltant de les armes i garantir una major traçabilitat d’aquestes en el conjunt dels establiments. Aquest és el principal pilar en que es basa el nou Reglament d’armes aprovat per Govern, a través del qual es precisa el registre de les transaccions i es limita el nombre d’articles que es poden adquirir. Segons ha esmentat el ministre portaveu Guillem Casal, la inscripció en el registre s’haurà d’efectuar a partir d’ara indicant el nom del comprador, el número de passaport o DNI, la data i el lloc de naixement, i l’adreça domiciliària. 

La novetat, però, és que aquesta inscripció s’haurà d’aplicar independentment de si es tracta de l’adquisició d’un esprai de defensa personal d’una capacitat superior a 100 mil·lilitres o de la compra de més de tres armes com porres i bastons telescòpics de defensa, pistoles llança bengales, armes d’impulsió elèctrica de contacte, armes de pesca submarina per llançar fletxes o arpes, armes accionades per molla o ressort, o esprais de defensa personal d’una capacitat igual o inferior a 100 mil·lilitres. 

«El Reglament d’armes regula una sèrie d’elements sensibles i no ha sigut demandat per cap organisme internacional o pels cossos de l’ordre dels països veïns», ha apuntalat Casal, tot indicant que ja el 2022 es va crear aquest reigstre i des de llavors les armes estan enregistrades dins del sistema. Ara, però, «s’ha volgut garantir una traçabilitat i fer un registre més flexible i aplicable», ha afegit, a més de deixar ben clar que es tracta d’un reglament que ha sigut treballat conjuntament amb el sector.

En paral·lel a aquesta qüestió, també s’ha establert, de forma excepcional i mentre no es disposi en el territori nacional d’un camp de tir, la possibilitat d’autoritzar l’activitat d’afinar armes de foc llargues ratllades per a caça major o per a tir esportiu) i armes de foc llargues d’ànima llisa o escopetes per a caça major, caça menor o per a tir esportiu. Ambdues s’efectuaran en entorns naturals, amb la notificació prèvia al Cos de Banders i al Cos de Policia i sota determinades limitacions i condicions de seguretat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT