PUBLICITAT

Standard & Poor's rebaixa la qualificació d'Andorra

  • El Principat passa d'A+ a A1 per l'elevat deute públic i el futur del model econòmic
  • Al maig tècnics de la companyia es van reunir amb el Govern, l'INAF i l'ABA
EL PERIÒDIC
NOVA YORK

L'agència de qualificació nord-americana Standard & Poor's va rebaixar ahir la qualificació d'Andorra d'A+ a A1. El dèficit públic i els dubtes sobre el futur del model econòmic es compten entre les causes d'aquesta reducció, que posa les coses una mica més complicades a l'emissió de deute públic que planeja el Govern.

L'elevat ritme de creixement de l'endeutament públic és la principal causa, segons Standard & Poor's, de la devaluació de la qualificació d'Andorra. D'altra banda, l'agència nord- americana també va mostrar els seus dubtes sobre el futur del model econòmic del Principat. Als problemes que pateixen tots els països que tenen o han tingut l'etiqueta de paradís fiscal, el cas andorrà presenta, a més, la dificultat afegida de la reforma tributària. Standard & Poor's considera que el Principat haurà d'afrontar reptes considerables si decideix modificar l'actual sistema d'imposicions molt baixes.

L'agència nord-americana també considera que la base del model de creixement andorrà és massa reduïda i assenyala les febleses del turisme, el comerç i els sectors relacionats com una altra de les causes de la davallada en la qualificació. Tot això, unit a unes perspectives no del tot favorables, fa que Standard & Poor's no descarti noves rebaixes de la qualificació d'Andorra en el futur.

Els tècnics de l'agència nord-americana van visitar Andorra a mitjan maig i es van reunir amb els ministres d'Economia i Finances, Exteriors i Turisme, així com amb representants de l'INAF i de l'Associació de Bancs. En els últims mesos, Standard & Poor's ha rebaixat la qualificació del deute de la majoria de països que ha avaluat. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT