PUBLICITAT

Els experts aconsellen paciència en la internacionalització

  • Un professor d'IESE considera "vital" anar més enllà del propi mercat i del propi país
  • Les empreses més ben preparades són les que van iniciar el procés en temps de bonança
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Renart, durant la conferència a Crèdit Andorrà, ahir. Foto: ANA / DIANA PÉREZ

En un moment en què la majoria de les empreses andorranes ja té assumit que cal sortir a l'exterior i compensar amb la internacionalització la davallada d'un mercat intern que trigarà a recuperar-se, els experts recomanen "paciència" i "calma" en aquest procés. La sortida als mercats exteriors s'ha de veure com una tasca a llarg termini en què aquelles empreses que van començar la internacionalització fa anys, en èpoques de bonança econòmica, tenen avantatge. Aquest assumpte va centrar ahir al vespre una de les conferències que periòdicament organitza Crèdit Andorrà adreçada als sectors empresarials.

El doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials i professor adjunt de Direcció Comercial a l'IESE, Lluís Renart Cava, va oferir ahir al vespre una conferència a la seu social de Crèdit Andorrà amb el títol La internacionalització de les empreses: factors d'èxit. Durant la seva ponència, a la qual van assistir prop de 150 persones, l'expert va donar detalls als empresaris que vulguin fer una internacionalització i no fracassar. Renart va recordar que aquest és un procés "a llarg termini", amb el qual cal tenir "paciència" i que els primers passos solen requerir "un esforç econòmic important", però que és de "vital importància" que totes les empreses pensin "més enllà del seu propi mercat i del seu país", segons va informar l'ANA poc després de la conferència d'ahir. A més, l'expert va reconèixer que les empreses que estan més ben preparades són les que van fer els deures fa anys i van començar el procés d'internacionalització fa temps, en època de bonança. Per a les empreses que ho volen fer ara, Renart va reconèixer que "no és el millor moment" i que, en tot cas, s'ha de fer "amb calma".



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT