PUBLICITAT

El TC resoldrà al setembre la demanda dels advocats

  • El tribunal disposa de dos mesos per pronunciar-se, des de l'aute del dia 7
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una vista judicial. Foto: LAURA JUSTÍCIA

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit els recursos d'inconstitucionalitat provocats per les intervencions dels advocats de diversos casos en les respectives vistes davant del Tribunal de Corts, relatives a la manca d'assistència lletrada des del moment de la detenció dels presumptes delinqüents. L'aute que recull aquesta decisió és del 7 de juny passat i va aparèixer publicat ahir al BOPA. A partir d'aquí, el Constitucional té un termini de dos mesos per emetre una resolució, donant la raó o no als advocats. Si es descompta el mes d'agost, per inhàbil, el Col.legi d'Advocats espera que la resolució es conegui a començament de setembre.

El Col.legi reivindica des de fa anys l'assistència lletrada des del primer moment, és a dir, des de la intervenció de la Policia. A la pràctica, la reivindicació s'ha traduït els darrers mesos en un seguit de qüestions prèvies a les vistes judicials, plantejades pels advocats de la defensa i que han portat el Tribunal de Corts a elevar-les al TC.

PRUDÈNCIA
El degà del Col.legi d'Advocats, Jean-Michel Rascagneres, es va mostrar ahir molt prudent i va insistir que "l'aute és simplement això" i que "l'únic que recull és que el Tribunal Constitucional admet a tràmit les accions incidentals presentades pel Tribunal de Corts". A més, l'aute del 7 de juny agrupa les diferents accions en un sol procediment, entenent-les com a "causes acumulades".

Rascagneres va reconèixer que l'admissió a tràmit és el primer pas i que, en aquests moments, "el col.legi està pendent de la resolució". Com que l'aute és del dia 7, i descomptant els dies inhàbils, el termini del Constitucional per pronunciar-se s'acaba entre el 8 o el 9 de setembre.

El degà va insistir en la importància que els detinguts puguin ser assistits per un advocat des del primer moment en què són posats a disposició policial i va refermar el compromís del Col.legi d'Advocats per assolir aquesta fita. En el mateix sentit, aquest mes ha d'entrar a tràmit al Consell General el Projecte de llei de l'assistència lletrada en el moment de la detenció. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT