PUBLICITAT

Solució andorrana al Tibet

  • El president del Parlament tibetà a l'exili visita el Principat per conèixer de primera mà el model polític d'un petit país
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gesticulant Tsering, a Andorra la Vella ahir al migdia. Foto: TONY LARA

Si fa uns anys un primer ministre israelià va posar de moda Andorra a la comunitat internacional en suggerir que el model polític tradicional del Principat d'equilibri entre dos grans estats podria servir per al futur de Palestina, ara són els tibetans els que s'han fixat en Andorra. En la seva gira internacional per trobar suports a la causa tibetana, el president del Parlament tibetà a l'exili, Penpa Tsering, va visitar ahir el Principat.

Tsering volia conèixer de primera mà el model polític que havia permès a un petit Estat sobreviure entre dos països grans i amb una llarga trajectòria bel.licista com són França i Espanya. Exportar el coprincipat tradicional andorrà al Tibet implicaria un Estat lliure tutelat en certa mesura per la Xina i l'Índia. Només hi hauria un problema, segons Tsering, el desequilibri: "L'Índia sempre ens protegirà més que la Xina". A més, la independència per al Parlament tibetà és un objectiu inassumible. Ara ja es conformen amb l'autonomia i es fixen en models com ara el de Catalunya o Escòcia.

Segons va explicar Tsering, la situació dels tibetans a la Xina no ha millorat, sinó més aviat al contrari: "Des del 2008 i com a conseqüència de tot el ressò mediàtic que vam tenir, la repressió s'ha intensificat", va explicar el Síndic tibetà, que viu a l'exili indi de Dharamsala. Fent ús d'una fina ironia, Tsering va agrair a la Xina la "campanya publicitària gratuïta" que fa a la causa tibetana cada cop que el dalai-lama visita algun cap d'Estat i Pequín posa el crit al cel.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT