PUBLICITAT

Les importacions augmenten el 5,3% al maig i confirmen la tendència positiva

  • Begudes, tabac i combustibles, els grups que més creixen
  • A l'altra cara, construcció, electrònica i industrial disminueixen
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El valor de les importacions durant el maig de 2010 s’ha situat en un total de 78.312.847 euros, el que suposa un increment del 5,3% en relació al mateix període de l’any anterior. D'altra banda, les exportacions han estat d’un total de 3.752.922 euros, una xifra que, respecte al maig de 2009, representa un descens del 14,9%. Així ho ha fet públic avui el Departament d'Estadística. Les dades de l’acumulat dels dotze últims mesos, mostren que el total d’importacions presenta una variació del 0,3% respecte al mes anterior i una variació interanual del -5,8%. I pel que fa a l’acumulat anyal, i respecte al mateix període de l’any anterior, les importacions registren un diferencial positiu per tercer mes consecutiu, xifrat en un 2,2%.
Els grups que al maig continuen presentant increments interanuals de rellevància són begudes i tabac i combustibles, amb un 66,8% i un 37,9%, respectivament. El grup transport, que ho feia de manera més moderada els mesos passats, al maig també ha presentat un diferencial positiu rellevant del 21,9%. Per contra, les tendències decreixents, en termes interanuals i percentatges rellevants, es mantenen als grups construcció, industrial i electrònica. El grup joieria, que a l’abril presentava un diferencial del -50,5%, registra al maig un creixement del 67,3% respecte al maig de 2009.

Estadística destaca que els valors acumulats de dotze mesos, tant respecte al mes anterior com l’interanual, registren resultats que es poden valorar positivament. En el cas de la variació mensual perquè s’observa un mínim creixement respecte al mes anterior i, en el cas de la dada interanual perquè, tot i el registre negatiu, es produeix una nova retallada del diferencial: la cinquena consecutiva des de l’inici de l’any, i que el situa en un -5,8%, el millor registre dels últims dinou mesos.

Per sectors, aquests valors confirmen contextos de decreixement sostingut en els grups construcció, electrònica i industrial. A l’altra banda, manifesten situacions continuades de creixement i recuperació en els grups begudes i tabac, i transport i farmàcia – perfumeria, que al maig i després de mesos de retallada progressiva de diferencial negatiu, ja presenten creixement positiu. Per la seva banda, els grups vestit i calçat i combustibles, continuen reduint les seves respectives variacions negatives.

El Departament d'Estadística ressalta que malgrat que l’acumulat interanual es manté en agregats negatius, es pot observar com, des d’inici de l’any, es manifesta una marcada tendència de recuperació del diferencial respecte als períodes anyals anteriors. Així, de moment, la variació interanual de desembre de 2009 (-13,4%) continua representant el màxim diferencial interanual negatiu assolit en la història de la sèrie i, a banda, el valor d'inflexió per a la tendència ascendent actual.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT