PUBLICITAT

El Govern pregunta als funcionaris per la corrupció a l'Administració

  • Tots els empleats públics respondran una enquesta anònima per complir amb el Greco
  • Se'ls pregunta per la percepció dels casos concrets i per la tipologia de les irregularitats
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'enquesta sobre la percepció de la corrupció dins l'Administració pública. Foto: TONY LARA

En els darrers dies, els funcionaris de totes les administracions públiques del Principat han rebut una enquesta que respondran de forma anònima sobre la percepció dels casos de corrupció en les diferents institucions. A iniciativa de la Unitat de Prevenció i Lluita contra la Corrupció (UPLC) --depenent de Presidència--, els empleats públics respondran 17 preguntes orientades a esbrinar si coneixen o no l'existència de suborns, apropiacions indegudes, malversació de fons o altres delictes al si de l'Administració.

L'ANA va fer pública ahir l'existència de l'estudi en què els funcionaris de l'Administració general, dels comuns, del Consell General i del poder judicial respondran sobre el seu coneixement de casos de corrupció en les diferents institucions. A l'enquesta, se'ls pregunta per l'existència de suborns, apropiacions indegudes, malversacions de fons públics, tràfic d'influències, nepotisme i abús d'autoritat, així com per altres conductes que puguin ser constitutives d'il.lícit penal.

Més enllà de les apreciacions generals, l'estudi entra a preguntar pel detall, per si el funcionari coneix casos concrets de corrupció, per l'actuació de les institucions davant aquests casos i pel perjudici que aquests delictes puguin tenir sobre les arques públiques i els administrats. També se'ls pregunta per les mesures implementades per prevenir i combatre la corrupció i per l'evolució que aquests delictes podrien tenir en el futur.

L'estudi impulsat per l'UPLC té per objectiu implementar les recomanacions del Grup d'Estats Contra la Corrupció (Greco), organisme depenent del Consell d'Europa. En el seu informe sobre la situació de la corrupció a Andorra, el Greco va recomanar al Govern realitzar un estudi sobre la percepció de la corrupció al si de les administracions públiques. Es tracta d'una enquesta anònima i voluntària els resultats de la qual haurien d'estar disponibles abans de la nova avaluació que el Greco realitzarà a Andorra la propera tardor.

"DUBTES JURÍDICS" RESOLTS
En el teletip en què informava sobre l'existència de l'enquesta, l'ANA expressava dubtes sobre la confidencialitat del qüestionari i l'abast de l'anonimat del mateix. En l'enquesta es demana als funcionaris que especifiquin en quin ministeri, comú, comissió legislativa o òrgan jurisdiccional treballen. També se'ls pregunta per la seva relació amb l'Administració --funcionari o agent indefinit, eventual o càrrec de confiança-- així com per la seva antiguitat. Tot això, unit al fet que la majoria d'institucions públiques tenen unes dimensions força reduïdes, generava dubtes, segons l'Agència, sobre les conseqüències que l'estudi podia tenir sobre els enquestats.

Els dubtes arribaven també a una possible col.lisió entre l'enquesta i l'article 405 del Codi Penal que tipifica l'omissió del deure de persecució de delictes per part d'una autoritat o funcionari. Segons van informar fonts governamentals ahir al vespre, "la missió d'aquest estudi no és que es denunciïn casos de corrupció, sinó que es doni el parer sobre la percepció que es té de la corrupció". Per acabar d'esvair els possibles dubtes des del Govern es va recordar que "per denunciar casos de corrupció s'utilitzen altres mecanismes".

PETICIÓ DE COL.LABORACIÓ
En una carta adreçada als cònsols demanant-los la seva col.laboració en l'estudi, el cap de la UPLC, Sergi Alís, especifica que el Govern va decidir impulsar la iniciativa per complir amb les recomanacions del Grup d'Estats Contra la Corrupció (Greco), institució depenent del Consell d'Europa. A la carta, datada el 15 d'abril, Alís afirma que "el Greco va recomanar al Principat que efectués un estudi nacional sobre la percepció de la corrupció en el si de les administracions públiques i de la societat". [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT