PUBLICITAT

Bartumeu planteja un gran pacte d'Estat que ApC troba insuficient

  • El cap de Govern accepta el front comú plantejat per Nomen i l'amplia amb l'acostament a la UE
  • Els reformistes reiteren la predisposició al pacte però consideren que l'Executiu ha perdut un any
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bartumeu i, en segon terme, Nomen durant el debat a la Casa de la Vall, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Tercera volta del debat d'investidura. Jaume Bartumeu es va presentar ahir a la Casa de la Vall amb un discurs més propi de l'elecció del cap de Govern que no pas d'un debat d'orientació política. Els consellers generals van veure ahir el rostre més pactista d'un Bartumeu que no va estalviar esforços en pro del consens i de l'entesa. Mà estesa a l'oposició reformista i, molt especialment, a Andorra pel Canvi. Bartumeu va acceptar l'oferta de front comú del líder de la plataforma, Eusebi Nomen, però Nomen no es va donar per satisfet amb la resposta. Més moderada va ser la reacció dels reformistes, que van reiterar la seva predisposició a acordar les qüestions d'Estat tot i acusar el Govern socialdemòcrata d'"haver fet perdre un any al país".

Després de constatar la necessitat d'un gran pacte d'Estat, que inclogui les forces polítiques, les diferents administracions i els agents econòmics i socials, Bartumeu va recordar l'oferta de "front comú" formulada el 29 d'abril per Nomen en una carta adreçada al cap de Govern. "Una proposta a la qual avui, davant del Consell General, dono una resposta favorable", va contestar Bartumeu. El cap de Govern encara va anar més enllà: Si ApC demanava un pacte transversal "per garantir la sostenibilitat de l'Administració i els serveis essencials", Bartumeu va estendre l'acord a la política d'acostament a la Unió Europea. Els eixos de la proposta de pacte del cap de Govern van quedar concretats en tres: la definició de l'acostament a Europa, la reforma de l'Administració pública i la revisió de la relació entre el Govern i els comuns.

Els tres eixos de la proposta de pacte de Bartumeu es vehiculen per tres canals diferents. Pel que fa a Europa, el cap de Govern es va comprometre a "mantenir mitjançant la comissió legislativa de Política Exterior una línia oberta d'informació cap als grups parlamentaris i un diàleg constant amb el Govern per fer el seguiment de les relacions amb la Unió Europea". De les tres potes del pacte aquesta és la menys oberta a la participació de la resta de forces polítiques ja que la política exterior és una potestat més de l'Executiu que del Consell.

Més destacat serà el paper dels grups parlamentaris en les altres dues grans reformes. Quant a la reforma de la Llei de la Funció Pública, Bartumeu va convocar els tres grups de la Cambra a seure amb el Govern i els sindicats de l'Administració en una taula de negociacions. El cas del model d'Estat és similar: el cap de Govern es reunirà amb els cònsols a principi del mes vinent per després convocar una taula de negociacions on també hi siguin presents la resta de forces polítiques. El gruix de les reformes hauria d'estar enllestit, segons el calendari esbossat ahir pel cap de Govern, abans de finals d'any.

Bartumeu va fer una crida a "superar recels i legítimes ambicions" i a "acceptar solucions parcials i aprofitar totes les nostres capacitats". El cap de Govern havia començat el seu discurs descrivint els estralls de la crisi econòmica i el va acabar apel.lant als parlamentaris a "demostrar a tots els ciutadans que, més enllà de les diferències ideològiques, els representants del poble podem treballar junts a l'hora de resoldre situacions complicades".

El discurs de Bartumeu deixava poc marge de maniobra a l'oposició, especialment a ApC, més enllà d'acceptar les ofertes de pacte. Però Nomen no es va donar per satisfet. El líder de la plataforma va celebrar que Bartumeu es referís a la seva proposta de front comú, però el va acusar d'haver oblidat l'"essència del pacte". Nomen va recordar que la seva oferta va vinculada al pressupost de l'any que ve, "que ha d'estar enllestit el 31 d'octubre". Segons el president del Grup ApC, el calendari que va proposar Bartumeu és massa dilatat en el temps, ja que "si les conclusions del front comú s'han d'incloure al Pressupost han d'estar enllestides com a molt tard a final de setembre i no a final del quart trimestre", com va dir el cap.

[email protected]


Per a més informació consulti l'edició en paper.

 

 



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT