PUBLICITAT

Integra Pirineus crearà un centre de treball especial a l'Alt Urgell

  • Està previst que la institució doni feina a unes onze persones de tota la comarca
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
Signatura del conveni de creació de la fundació, ahir, Foto: ACN / FERRAN GARCIA QUERALT

El consell comarcal de l'Alt Urgell, l'Ajuntament de la Seu, l'Obra Social de Catalunya Caixa i Enerforest van constituir ahir dilluns la Fundació Privada Integra Pirineus que crearà el primer Centre Especial de Treball (CET) de la comarca que estarà vinculat a la futura planta de biomassa. El CET, que podria entrar en funcionament a partir del proper 30 d'abril, tindrà en un primer moment fins a onze treballadors amb dues ocupacions principals: l'extracció de biomassa forestal, a la finca que té CatalunyaCaixa a Alinyà, i la jardineria, en la brigada de jardineria de l'ajuntament de la Seu.

La fundació té com a objectiu principal contribuir a la inserció social i laboral de persones amb discapacitat psíquica i malaltia mental. Les tasques que es realitzaran des del centre especial de treball estaran directament vinculades amb el medi natural. Una part de les activitats, la forestal, estarà vinculada al projecte de la futura planta comarcal de biomassa.

El capital inicial de la fundació serà de 60.000 euros, 10.000 dels quals els aportarà el consell comarcal. El representant del consell a la fundació serà el mateix president, Jesús Fierro, informa l'ACN.

A més es van signar els convenis entre alguns ajuntaments i entitats menors descentralitzades de la comarca amb Alt Urgell Gestió Medi Ambient (AUGEMA), consorci vinculat al consell comarcal, per tal que sigui AUGEMA qui faci de forma global a la comarca la gestió forestal per a la futura planta de biomassa.

L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, va explicar que amb la cessió de la gestió a AUGEMA «es comença a preparar massa forestal i a fer rebost per a la futura planta de biomassa».

Projectes complementaris / La directora de l'Obra Social de CaixaCatalunnya va destacar la complementarietat dels dos projectes, per una banda que es vagi preparant massa forestal per a la futura planta i per altra banda que des de el CET es faci aquesta feina.

A l'Alt Urgell la planta de biomassa posarà en explotació a prop de 60.000 hectàrees forestals de propietat pública i privada, entre elles les 4.000 hectàrees de la muntanya d'Alinyà, espai natural propietat de l'Obra Social. L'ús final de la biomassa serà proveir de combustible una planta de generació energètica, producció de pèl·lets, estella i floc.

Avantatges mediambientals / A nivell mediambiental, la posada en marxa de la planta afavorirà la gestió forestal de molts boscos comunals i particulars que ara tenen grans dificultats en ser mantinguts, disminuirà el risc d'incendis, augmentarà la biodiversitat, reduirà els nivell d'emissions de CO2 i produirà energia d'origen renovable.

En termes econòmics, aprofitarà els productes forestals de la comarca, reduirà la seva dependència i cost energètic i amb l'objectiu de crear uns 130 llocs de treball directes i indirectes.

El president del consell ha dit que fins dilluns vinent no es podrà dir quina serà la ubicació final de la planta de biomassa. Fierro ha explicat que hi ha quatre possibles ubicacions, Coll de Nargó, Organyà, Monteferrer i Castellbó i Ribera d'Urgellet.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT