PUBLICITAT

El 61% de la població té dificultats per pagar les factures i préstecs

  • El 35% reconeix no poder marxar una setmana de vacances, 2 punts per sobre la mitja de la UE
  • La percepció de la situació econòmica no millora i es manté en les xifres de fa un any
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic

L'Observatori del 2010, corresponent al seu primer semestre, posa de manifest que la situació econòmica de la ciutadania travessa un període complicat, i fins i tot preocupant per un sector important de la població del Principat. Davant la pregunta del Centre de Recerca Sociològica (CRES) sobre com afronten les factures i els préstecs, més del 60% dels enquestats reconeixen que tenen dificultats per efectuar els pagaments. D'aquests, el 42% afirmen tenir alguna dificultat, el 16% ho defineixen com "una lluita constant", l'1% té verdaderes dificultats i el 2% de la població reconeix que no ho pot pagar. Només el 39% assegura no tenir problemes en aquest sentit, un percentatge cinc punts per sota la mitjana de la UE.

El CRES ha centrat aquest any part del seu Observatori en la pobresa i l'exclusió social, coincidint amb l'any europeu en la lluita contra aquest problema, impulsat per la Comissió Europea. El centre de recerca ha efectuat als seus 877 enquestats les mateixes preguntes que van realitzar-se a 27 països en l'Eurobaròmetre sobre pobresa i exclusió social de l'any passat, per poder establir una comparativa de la situació andorrana amb relació a la UE. Segons va explicar el director del CRES, Joan Micó, el Principat se situaria en una posició intermitja, allunyada dels països del nord com ara Noruega, Dinamarca o Holanda, però també en una situació millor que la dels països recent entrats a la UE, com ara Romania o Bulgària.

Amb tot, el 16% de la ciutadania assegura tenir dificultats per arribar a final de mes i el 35% afirma que no pot permetre's la despesa de marxar una setmana de vacances cada any. En el cas de països veïns, com ara França i Espanya, aquesta incapacitat se situa en el 24% i el 38%, mentre que la mitjana europea és del 33%.

Micó va reconèixer una estreta relació del nivell d'estudis de la població amb les dificultats per arribar a final de mes. "Com més estudis, més possibilitats hi ha que no hi hagi problemes per pagar les factures i despeses de la llar", va assegurar. Per sectors, la problemàtica afecta més els aturats, al sector de la indústria i de la construcció i als jubilats. A mode d'exemple, el 16% i del 18% dels jubilats i personal no qualificat van reconèixer que per motius econòmics no poden mantenir la temperatura adequada a la seva llar.

A l'altra cara de la moneda hi ha els professionals tècnics, directius i propietaris, que no se senten preocupats per arribar a final de mes. Per nacionalitats, són els andorrans els que gaudeixen de millor situació econòmica, mentre que els portuguesos són els que ho estan passant pitjor, segons les dades de l'estudi.

LA MANCA DE FEINA PREOCUPA
La població del país continua elevant a la primera posició dels aspectes a millorar els problemes per trobar feina, seguit del trànsit, mentre que les polítiques socials, prestacions i pensions ocupen la tercera posició. La problemàtica per la manca de feina, que preocupa al 39,5% de la població, manté els barems de just fa un any, el trànsit evoluciona a la baixa i les polítiques socials preocupen el 4% més que l'any passat.

L'aproximació a aquestes respostes i el seu creuament amb dades d'anys anteriors indiquen que la preocupació per la situació econòmica de la ciutadania està en xifres molt elevades, tot i que no ha empitjorat respecte al 2009. "Podem parlar d'estabilització o també d'estancament, abans que poder parlar d'un principi de millora", va manifestar Micó. De fet, el 46,3% qualifica la situació econòmica d'Andorra com a regular, i el 58,7% creu que la seva situació és igual que la de fa un any. I la dada de persones que asseguren tenir una bona situació econòmica s'ha rebaixat en més de la meitat en només vuit anys. Al 2002 el col.lectiu el formaven el 56,8%; ara només són el 27,7%. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT