PUBLICITAT

Lleida recupera el castell de la signatura del primer pariatge

  • L'acte va comptar amb la presència del copríncep episcopal i Bartumeu
EL PERIÒDIC
LLEIDA

Periodic
Un esbart dansant als peus del Castell del Rei de Lleida, diumenge. Foto: ACN / XAVIER LOZANO

Catalunya, Andorra i la Vall d'Aran van celebrar diumenge la recuperació del Castell del Rei de la ciutat de Lleida. Es tracta d'un bastió clau en la configuració de la corona catalano-aragonesa, on, a més del casament entre Ramon Berenguer IV i Peronella d'Aragó, s'hi van signar els documents d'independència d'Andorra i els primers privilegis de la Vall d'Aran. D'aquesta manera el turó de la Seu Vella de Lleida ha reconvertit les ruïnes de l'antiga Suda, el castell àrab després medieval, en un entorn visitable des de fa dues setmanes. L'acte va comptar amb representants institucionals dels tres territoris, entre els quals el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i el cap de Govern en funcions, Jaume Bartumeu.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va destacar, segons recull l'ACN, l'aposta per aquest espai desconegut pels actuals lleidatans, i que ara s'ha redescobert «gràcies a la insistència de l'Ajuntament i el Consorci de la Seu Vella, que imaginaven aquest projecte des del qual es podria explicar com es configurava la Catalunya que els homes i dones intel·ligents van diagnosticar que era un bon lloc per viure».

L'antiga Suda de la Madina Larida àrab va convertir-se en palau medieval del rei de Catalunya i Aragó, Ramon Berenguer IV, que va casar-se en aquesta fortalesa i a la Seu Vella amb la princesa aragonesa Peronella. En el mateix lloc es va coronar el jove Rei Jaume, i s'hi van forjar bona part de la corona d'Aragó i de les decisions més importants de la ciutat, que actuava com a nucli del regnat i d'equilibri entre territoris.

El castell va ser un fort bastió dels lleidatans en nombroses batalles. Però l'antiga Suda va ser important per Andorra, que va néixer com Estat independent del comptat de Foix en aquest castell, on el rei Pere II el Gran va apadrinar el primer pariatge entre el bisbe d'Urgell i el compte de Foix i que va portar la pau al país. La recuperació de la Suda ha estat un pas més per apropar el turó de la Seu Vella a la ciutat, i apropar-se al desig dels lleidatans que s'acabi convertint en Patrimoni de la Humanitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT