PUBLICITAT

El consum d'energia disminueix un 4,1% al maig

  • En total, el consum va ser de 19.709 TEP
  • La davallada és sobretot pels carburants
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


El consum d’energia al mes de maig ha estat de 19.709 TEP (Tones Equivalents de Petroli), el que suposa una disminució del 4,1% respecte al mateix mes de l'any passat. Així ho ha fet públic aquest dimecres el Departament d'Estadística, que ha assenyalat que la davallada és deguda, en gran mesura, a la disminució del consum dels carburants per automoció, tot i que la disminució del consum d’energia elèctrica en TEP durant el maig també hi ha influït.

Les dades d'Estadística posen de relleu que, en l’acumulat des de començament  d’any, i respecte al mateix període de l’any passat, es produeix un creixement positiu del 0,9%, mentre que en l’acumulat en dotze mesos de maig respecte l’acumulat de maig de l’any passat es registra una disminució del 0,8%.

Pel què fa al consum d’electricitat en Mwh, ha disminuït respecte el mateix mes de l’any passat en un 5,1% mentre que té un creixement positiu tant en l’acumulat dels darrers dotze mesos de maig respecte l’acumulat del mateix mes de l’any passat (0,1%) com en l’acumulat des de principis d’any, respecte el mateix període de l’any passat (1,7%).

Al mes de maig, només fuel domèstic ha presentat un bon comportament amb un augment del 21,8% respecte el mateix mes de l’any passat. En canvi, la gasolina ha disminuït en un 18,8%, mentre que el gasoil de locomoció ha davallat en un 8%, així com el gas (butà i propà) que ho ha fet en un 11,1%, i l'electricitat, que ho ha fet en un 5,1%.

El consum d’energia acumulat des de principis d’any, respecte l’acumulat del mateix període de l’any passat té un creixement positiu del 0,9%, produït sobretot per l’augment del consum en electricitat en un 1,7%, així com l’augment del gasoil de locomoció, en un 1,4%. L’únic concepte que davalla és la gasolina, en un 4,2%. El consum d’energia acumulat dels darrers dotze mesos, respecte l’acumulat de l’any passat ha disminuït en un 0,8%, amb davallades en fuel domèstic, amb un 4,1%, mentre que la gasolina ho ha fet en un 3,4%. El gasoil de locomoció ha augmentat en un 1%, així com l'electricitat, en un 0,1%.

D'altra banda, el consum d’energia elèctrica al mes de maig respecte el mateix mes de l’any passat, ha disminuït un 5,1%. Tenint en compte l’energia consumida subministrada per FEDA, el consum es distribueix principalment per a usos domèstics, en un 24,7% amb una disminució del 5,7%; el 16,2% per hostaleria i restauració, amb una disminució del 7,8%; el 20,7% va ser per distribució, que va disminuir un 8%; i el 19,8% de l’energia elèctrica consumida va ser en altres serveis, disminuint en un 10,8%. Els únics conceptes que augmenten el seu consum són administracions, que representa el 7% del total consumit i augmenta un 2,9%; i indústries, amb un 8,5%.

Els conceptes que més disminueixen van ser estacions d'esquí amb un 44% per l’aturada pràcticament total de les instal·lacions; serveis financers, amb un 22,1%, representant el 6,3%; construcció i annexes, amb un 8,5%; i enllumenat públic, amb un 8,1%.

Pel que fa al consum d’energia elèctrica en l’acumulat des de principis d’any, ha augmentat un 1,7% respecte el mateix període de l’any anterior. Els conceptes que augmenten són estacions esquí, usos domèstics, i administracions i altres serveis. Els únics que baixen són indústries, construcció i annexes, i serveis financers.En l’acumulat dels darrers dotze mesos, respecte l’acumulat de l’any passat, el consum d’energia elèctrica ha variat de l'1,1% de l’acumulat del mes de maig al 0,1% d'enguany. Els conceptes que han augmentat el seu consum són enllumenat públic, i altres serveis. De la resta d’usuaris, els que més han disminuït el consum durant els darrers dotze mesos han estat indústries, construcció i annexes i serveis financers.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT