PUBLICITAT

Les torres de sosteniment del vial del túnel no eren prou sòlides

  • Bartumeu destaca la mancança com una de les causes del segon enfonsament
  • El cap de Govern reclamarà de nou els informes dels pèrits del primer incident
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Part de l'estructura del vial del túnel dels Dos Valires a la boca oest, afectada al maig. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Els càlculs resultants indiquen que les torres podrien no conservar tota la seva capacitat portant", diu una nova proposta de la UTE constructora de la boca oest del túnel dels Dos Valires (Dragados, Dragasa i Treballs Armengol), fent referència a la poca solidesa de la segona fila de torres que suportaven el vial de sortida del túnel que es va enfonsar el mes de maig passat. Una manca de solidesa que el mateix cap de Govern, Jaume Bartumeu, va destacar com una de les causes de l'incident del 30 de maig.

Davant d'aquesta mancança detectada en el transcurs dels treballs urgents d'estabilització de l'obra, l'UTE constructora que la setmana passada ja va fer una proposta de treballs d'assegurament de la zona, va modificar-la, suggerint ara una nova alineació de torres, construïda de manera adjacent a la que es pensava utilitzar per donar-li més seguretat. I davant d'aquesta finalitat el Consell de Ministres d'ahir va acceptar aquesta modificació de les obres provisionals.

Del nou informe es pot desprendre que l'UTE constructora que havia projectat aquestes obres d'estabilització no s'havia adonat fins al moment d'iniciar els treballs que existia el risc que les actuals torres no conservin tota la seva capacitat portant a resultes de l'assentament. Un detall important que ara ha estat arreglat amb una modificació de la proposta de les mesures d'estabilització.

ELS TERMINIS ES MANTENEN
Tot i això, aquesta modificació no suposarà en cap cas una represa de noves obres, sinó que està englobada en els treballs d'estabilització urgents de l'obra. A més a més, i tal com asseguren els responsables de les obres, aquests treballs d'una nova alineació de torres no suposaran cap modificació dels terminis fixats.

De fet l'execució dels treballs d'estintolament del tauler a la torre davantera o la segona línea de torres ara posposada s'enllestiran tot seguit, ja que l'assegurament dels car- ros ja està acabat.

Els treballs d'estabilització immediata de l'obra afectada per l'incident del mes de maig passat van ser presentats per l'UTE constructora, però revisats i aprovats per la Direcció Facultativa, per la qual cosa des de l'Executiu es va donar llum verda a l'inici de les obres. Unes obres que es van iniciar com a treballs urgents, dels quals ja estan finalitzats els treballs d'assegurament d'ancoratge dels carros. Ara per ara, però, les obres de construcció de la boca oest del túnel dels Dos Valires estan paralitzades, i els operaris que treballen en aquesta zona només desenvolupen els treballs d'assegurament de les obres. L'obra del túnel dels Dos Valires en la boca oest "no es tornarà a començar fins que no hi hagi uns informes solvents que assegurin l'estabilitat de l'obra", va manifestar el cap de Govern.

CAUSES DEL PRIMER ACCIDENT
Pel que fa al seguiment de les causes del primer dels accidents de les obres, que es va cobrar la vida de cinc operaris, el cap de Govern va explicar ahir que encara no es tenen els informes pericials que havien d'estar llestos el mes de febrer. L'elaboració d'aquests informes està comportant cada cop més feina, perquè sorgeixen nous inputs en la investigació i endarrereixen els resultats. Tot i això, el cap de Govern va manifestar públicament ahir que tornarà a reclamar els informes pericials d'aquest primer accident.

Amb l'acabament dels treballs d'estabilització de les obres, ara per ara, no se sap si els treballs de continuació de l'obra es duran a terme segons el projecte inicial. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT