PUBLICITAT

Els fronterers tindran la sanitat gratuïta a partir de l'1 d'octubre

  • La Comissió de Salut aprova el text i ja només resta la votació al plenari, dimecres vinent
  • La regulació del col.lectiu es fixa al preàmbul, a l'article 2 i a la disposició addicional primera
ENRIC GUINART
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La ministra Cristina Rodríguez amb la consellera Geli, en una compareixença conjunta a Andorra. Foto: TONY LARA

Un pas més que important. Després d'anys de reclamacions, els transfronterers han assolit un reconeixement a la seva particularitat de forma palpable i escrit sobre paper. I és que a partir de l'1 d'octubre, el col.lectiu tindrà accés a la targeta sanitària catalana o el que és el mateix, d'aquí a tres mesos tindran accés a la sanitat amb les mateixes condicions que la resta de ciutadans del territori català.

Això serà possible gràcies al fet que de manera unànime, els diputats dels diferents grups del Parlament de Catalunya que integren la Comissió de Salut han aprovat l'informe de la Ponència del Projecte de llei d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de la Salut, que precisament regula explícitament l'estatus dels fronterers. Més concretament, la comissió es va reunir aquest dimarts i va aprovar el citat informe que tenia, com a ponent per part del Grup Parlamentari Convergència i Unió el diputat de CiU i alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. Perquè la nova situació sigui una realitat només resta l'aprovació definitiva del plenari de la cambra legislativa en una votació que es durà a terme dimecres vinent i que serà un pur tràmit, ja que, tal com dèiem, el text final ja estat pactat de manera consensuada entre els diferents grups en comissió.

L'ARTICULAT
El Projecte de llei d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de la Salut es refereix a la situació del col.lectiu transfronterer en el preàmbul, en l'article 2 i en la disposició addicional primera. D'aquesta manera, en el dictamen de la Comissió de Salut a què ha tingut accés aquest rotatiu s'estipula en el preàmbul que "encara amb relació a la determinació de les persones titulars del dret a l'assistència sanitària, aquesta llei clarifica la situació dels treballadors transfronterers residents a Catalunya que treballen fora de l'Estat espanyol, de la Unió Europea i de l'Espai Econòmic Europeu, i de llurs beneficiaris". En aquest sentit, "la disposició addicional primera concreta que les persones d'aquest col.lectiu tenen el dret a l'assistència sanitària en els mateixos termes i amb el mateix règim jurídic que els beneficiaris a què fa referència l'article 2, amb l'objectiu de garantir-los la gratuïtat del servei en el moment d'accedir-hi". Mentrestant, en l'article segon del text legislatiu, si bé no es refereix de manera explícita als transfronterers, en el punt u es fixa que, entre d'altres, són titulars del dret a l'assistència sanitària a càrrec del Servei Català de la Salut "les persones empadronades en qualsevol municipi de Catalunya i les que hi siguin temporalment, que tinguin dret a la assistència sanitària del Sistema Nacional de Salut, d'acord amb la normativa bàsica de l'Estat". En aquest sentit, encara que mitjançant aquest article inicialment ja quedarien inclosos els transfronterers, per evitar problemes d'interpretació, els diputats catalans van acordar la inclusió d'una disposició addicional (la primera) que no dóna peu a cap mena de dubte. Així, aquesta clàusula estableix, d'una banda, el "reconeixement del dret d'assistència sanitària als treballadors residents a Catalu- nya que treballen fora de l'Estat espanyol, de la Unió Europea i de l'Espai Econòmic Europeu" i, de l'altra, reconeix que "el dret a l'assistència sanitària de les persones empadronades en algun municipi de Catalunya i que treballen fora de l'Estat espanyol, de la Unió Europea i de l'Espai Econòmic Europeu, i de llurs beneficiaris, té el mateix contingut, la mateixa extensió i el mateix règim jurídic que el dret dels titulars a què fa referència l'article 2".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT