PUBLICITAT

Montse Guiu: "Al Pacino és l'actor més carismàtic de la història"

ANDRÉS
LUENGO

Periodic
Guiu, amb el cartell de la 4a edició de la mostra Picurt al fons. Foto: TONY LARA

Va créixer al cine familiar que regentaven els pares a la Seu. El va reobrir al 1986 i des d'aleshores ha convertit el Guiu en referència obligada del setè art en aquest racó dels Pirineus. Com a activista cultural, va crear quatre temporades enrere Picurt, la mostra de cine de muntanya que aquesta setmana té lloc entre la Seu i Artedó. Com a cinèfila, calcula que els últims trenta anys es pot haver cruspit prop de 10.000 pel.lícules. I com a empresària, albira un futur immediat on el digital portarà a les sales continguts fins ara inèdits.

--Òperes, futbol, Fórmula 1... ¿Què més anirem a veure al cine?

--Als EUA ja s'han retransmès operacions quirúrgiques que eren seguides en directe pels alumnes d'un facultat de Medecina a milers de quilòmetres. ¡I en 3D! Aquests continguts són el futur --i la salvació-- de les sales. Més encara: el present.

--¿Quina és la primera pel.lícula que recorda haver vist?

--De petita m'agradaven les de romans. Espartaco em va impressionar.

--Ja que en parla: Crass i Antoni, ¿s'entenien, o no?

--Que a l'escena de la banyera hi ha un punt d'homoerotisme implícit em sembla evident. Però això que ara ens sembla obvi, a l'època no ho era en absolut. Continuant amb les de romans, no em voldria descuidar Gladiator --una de les pel.lícules que he vist més vegades-- ni Ágora.

--El seu director de capçalera és...

--Almodóvar. Un geni que l'encerta sempre... o quasi sempre. Em fascina el seu punt friki, la seva dèria pel bolero --que és la meva-- i el tractament de la sensibilitat femenina. L'espifia potser amb el seu discurs polític... Però és que ningú no és perfecte.

--S'acaba el món i a la maleta només li caben tres pel.lícules. ¿Quines salvaria?

--Novecento, de Bertolucci; Tambor de hojalata, de Schlondorff, i La vida es bella, de Benigni. D'estranquis hi afegiria El paciente inglés.

--Al cel de Pilar Miró i Mercedes Sampietro hi regnava Gary Cooper. ¿I al de Montse Guiu?

--Al Pacino, sempre. L'home amb més carisma que ha desfilat per una pantalla de cine.

--La nova llei catalana del cine, que obligarà a doblar o subtitular al català la meitat de les pel.lícules que es projectin a Catalunya...

--Personalment, prefereixo la VO. Però em dedico al cine comercial i sé que l'espectador no està acostumat al subtitulat. És un tema d'hàbits. Es poden canviar. Al final, Catalunya és un país bilingüe: hauríem de mantenir les dues llengües.

--Ja que som a la setmana gran de Picurt, recomani'ns una pel.lícula de muntanya.

--La penúltima de Cesc Gay, Ficcions, rodada a la Cerdanya. No se la perdin. No se'n penediran.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT