PUBLICITAT

Festes i tradicions ingressen al patrimoni cultural

  • El Govern inclou quinze béns immaterials a l'inventari general
  • La cavalcada, les escudelles, les caramelles i el Carnaval, entre els nous béns

EL PERIÒDI

ESCALDES-ENGORDANY

240620410 ossa
La tradicional representació del ball de l'òssa, al carnaval d'Encamp. Foto: TONY LARA
El Govern ha decidit incloure 15 béns immaterials a l'Inventari general del patrimoni cultural del Principat. Són quinze festes amb un especial interès cultural, com ara les escudellades de Sant Antoni, la cavalcada de Reis de les parròquies centrals, el carnaval d'Encamp o l'aplec de la Mare de Déu de Meritxell, entre d'altres. Segons preveu la legislació, el Ministeri de Cultura n'haurà de fomentar la conservació i l'estudi, i haurà de donar suport a les entitats que les mantinguin i difonguin.
Les quinze festes que s'han inclós a la llista de béns immaterials són: la cavalcada de Reis d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany; les escudellades populars i Encants de Sant Antoni; el Carnaval d'Encamp; els Arlequins del Carnaval de Canillo; les Caramelles d'Ordino i de Sant Julià de Lòria; l'aplec de la Mare de Déu de Canòlich; les falles de Sant Joan d'Andorra la Vella; la benedicció de les guardes comunes de Setúria; el Roser d'Ordino; la benedicció de vehicles de Sant Cristòfol d'Anyós; la diada de Santa Anna de la Festa Major d'Escaldes-Engordany; la Festa Major de Sant Julià de Lòria; l'aplec de la Mare de Deú de Meritxell; la Fira de bestiar de Canillo; i la Fira-concurs d'Andorra la Vella.
Per escollir aquells béns immaterials que s'han inclós a la llista, s'ha realitzat una anàlisi tècnica del calendari festiu per part de l'Arxiu d'Etnografia d'Andorra, així com una ronda de contactes amb els departaments de Cultura dels set comuns i amb diferents experts en qüestions de patrimoni cultural andorrà. El procés, a més, també ha comptat amb l'aval del Consell Assessor del Patrimoni Cultural. Segons el Govern, totes aquestes festes 'són especialment interessants pel que fa a la seva tradició i vitalitat, així com per la seva capacitat per crear moments i espais de comunió social'.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT