PUBLICITAT

Les primeres mesures anticrisis de Martí comporten canvis legislatius

  • Comerciants, constructors i autònoms són els principals beneficiaris d'unes propostes que s'aplicaran a l'estiu
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Toni Martí, cap de Govern, en la roda de premsa, ahir. Foto: ANA / N. M.

La maquinària Martí comença a funcionar. L'engranatge del nou Govern inicia el seu escalfament i rodatge. Les promeses comencen a tenir forma de propostes i 72 hores després del jurament ministerial, el consell dels màxims mandataris del nou Govern va aprovar ahir cinc mesures importants per la reactivació econòmica que volen activar-se abans de l'estiu. La flexibilització horària dels comerços, la revisió de la llei del sòl per fer efectiva la cessió del 15% de manera fraccionada, la revisió de la llei de l'Impost sobre la Renda dels No Residents fiscals, la reducció de la cotització dels autònoms i la tramitació per urgència de diversos compromisos que ha d'adquirir Andorra per a la quarta avaluació del Moneyval, són les mesures que ahir el Consell de Ministres va aprovar amb la posada en marxa de diverses comissions que treballaran per concretar-les.

La comissió transversal entre els departaments de Turisme i Economia presentarà en 15 dies als treballadors i els empresaris una proposta de flexibilització d'horaris comercials «per adaptar-los a la demanda en els períodes de més afluència turística», va explicar el cap de Govern, Antoni Martí. Aquesta proposta es vol que estigui consensuada abans de l'estiu. Tot i això encara no se sap el procediment normatiu que se seguirà per derogar o no la llei actual. «No estem d'acord amb el calendari actual i busquem una solució perquè estigui el màxim de temps obert en els dies de màxima afluència», va concretar Martí. El cap de Govern va posar l'accent en la importància d'aquesta mesura alertant que si no hi ha consens «es farà per decisió política», va dir .

La flexibilització horària no serà total i sense límits. Dates de tradició de tancament de comerços com l'1 de gener, el dia de la Constitució o el dia de Meritxell s'hauran de respectar d'alguna manera.

OXÍGEN PER ALS CONSTRUCTORS / El Govern ha encomanat al Ministeri d'Economia i Territori que redacti un avantprojecte de llei per modificar la llei general d'Ordenació de Territori i Urbanisme, coneguda com la llei del sòl. Aquesta modificació comporta que la cessió en efectiu que es fa del 15% del valor del sòl per a les zones consolidades pugui fer-se de manera fraccionada i inclòs després de l'obra. Amb aquesta modificació se simplificaran els tràmits administratius necessaris per elaborar plans parcials, cosa que permetrà la tramitació simultània del projecte de desenvolupament de la unitat d'actuació i el projecte de fer viable la unitat.

Martí va explicar que amb el text en la mà es presentarà a la reunió de cònsols perquè facin les aportacions que considerin.

MENYS CÀRREGA PER ALS AUTÒNOMS / Els 500 euros que han de suportar els autònoms per pagar la cotització a la Cass és en molts casos «inassumible», en paraules del cap de Govern. Per aquesta raó i avui mateix en el Consell d'Administració de la Cass la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez i el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, proposaran la reducció d'aquesta cotització.

Aquesta reducció no serà la mateixa per a tots els sectors. «No és el mateix un autònom del sector financer que un que tingui un negoci comercial petit que ara està patint», va puntualitzar el cap del Govern. Martí confia en què no hi haurà cap problema per tirar endavant aquesta proposta «ja que els programes electorals del PS i DA ho contemplaven», va recordar.

ASSOLIR EL MÍNIM DEL MONEYVAL / «El Govern està fent el màxim per deixar Andorra en la millor posició davant del Moneyval i assolir el mínim exigit», va explicar el cap de Govern. Per aquesta raó l'Executiu emprarà el tràmit legislatiu d'extrema urgència i necessitat perquè les mesures siguin aprovades abans del 26 de maig, data límit per presentar l'informe amb els compromisos i modificacions per arribar als mínims exigits. Aquest procediment implica que els textos legislatius es puguin aprovar per part del Consell General en un termini de 48 hores.

Ahir el Consell de ministres va aprovar la proposta de ratificació del Conveni de les Nacions Unides contra la delinqüència organitzada transnacional, fet a nova York el 15 de novembre del 2000 i firmat per Andorra el 2001. El Govern també va aprovar unes modificacions purament tècniques de la Llei de cooperació penal i de lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional. El Consell General Extraordinari haurà de ser el dia 24 o 25 de maig.

LA REVISIÓ DE L'IRNR / Fins a 13 punts són els que s'han proposat per modificar la llei de l'Impost sobre la Renda de No-Residents, que va entrar en vigor el passat 1 d'abril. La primera d'elles es refereix a l'eliminació de la retenció del 10% de pensions de jubilació que tenen els no-residents i la de les primes d'assegurances pagades, que ara la llei obliga a retenir. Tot i això, Martí va remarcar que aquestes modificacions legislatives no comportaran l'ajornament del desplegament de les lleis fiscals previst.

La majoria de les modificacions van dirigides en una millora en la definició de certs conceptes com la localització de les rendes, el mecanisme de deducció dels impostos pagats al seu país d'origen, l'ajustament de l'impost sobre les plusvàlues, la concreció de què s'entén per establiment permanent, els mètodes de liquidació dels impostos de les UTE's, entre d'altres.

El govern proposa que un estranger s'hauria de poder deduir l'amortització del pis i despeses relacionades amb el mateix. Cal una redefinició dels mecanismes de control establerts a Andorra per ser representant fiscal i assegurar-se la integritat de les transaccions. La darrera de les modificacions proposa definir si el model s'ha de complementar factura a factura, o per importa globals per cada prestador de serveis no-resident.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT