PUBLICITAT

Els comuns rebaixaran la subvenció dels serveis públics fins al 30%

  • Quan es tracti de qüestions socials, el Comú podrà pagar fins al 50%
  • Aquesta és una tendència fixada per l'acord entre els set cònsols
EVA ARASA
ORDINO

La subvenció dels comuns als diferents serveis que ofereixen a les respectives par- ròquies es limitarà al 30% en el cas d'activitats lúdiques, culturals i esportives i al 50% quan es tracti de serveis de caire social. Com a mínim, aquesta és la tendència que es desprèn de l'acord entre els set cònsols i que es començarà a reflectir en els preus públics de cada Comú a partir de l'any vinent. Si bé l'acord en si no estableix cap percentatge concret, la cònsol menor d'Ordino, Consol Naudí, va explicar ahir que la voluntat és anar cap a aquestes proporcions "en tres o quatre anys, o els que calgui, tenint en compte que cada Comú parteix de situacions diverses".

L'acord dels cònsols de les set pa- ròquies per retallar la despesa i millorar l'estat de les finances comunals va ser un dels punts que es va posar damunt de la taula durant la sessió de Consell de Comú que va tenir lloc ahir, a Ordino. Un dels punts en què els mandataris comunals coincideixen és en la voluntat "d'augmentar progressivament els preus públics que no tinguin una marcada vocació social fins a assolir un import que cobreixi, com a mínim, el cost del servei i, així, no fer la competència a les empreses privades que també ofereixen aquests mateixos serveis".

De fet, aquest és el redactat que apareix en el recull de compromisos que van acordar els cònsols el dia que es van reunir a Escaldes-Engordany, a començament de mes, un document que haurà de ser ratificat per cadascun dels consells de Comú. Sigui com sigui, i encara que el text no estableix cap percentatge de manera explícita, la cònsol menor d'Ordino es va referir ahir al 30% en el cas d'activitats com ara "el judo, el karate o altres activitats de tipus esportiu o cultural" i al 50% en el cas de "serveis més sensibles", entre els quals va incloure les escoles bressol, les ludoteques i les biblioteques.

Naudí va assegurar que, de cara al Pressupost de l'any vinent, i amb relació a l'establiment dels preus públics, "caldrà estudiar cas per cas" i veure de quina manera s'aplica aquesta mesura. En qualsevol cas, la cònsol menor va confirmar que el procés serà progressiu i que "els comuns aniran emmirallant-se els uns amb els altres". En realitat, un dels objectius de l'acord dels cònsols, més enllà del sanejament de les finances comunals, és reduir les diferències que hi ha actualment entre viure en una parròquia o en una altra. Quant a la celebració d'actes i esdeveniments culturals, i en resposta a una reflexió del conseller de l'oposició Albert Pujal, la majoria comunal va afirmar que "s'està retallant per on es pot, sense deixar de fer aquells actes més significatius per a Ordino". [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT