PUBLICITAT

Creu dels Set Braços, sí; entorn enjardinat, no

  • Es reinstal.la a Prats la còpia reconstruïda del monument, que va 'caure' fa nou mesos
  • La versió oficial diu que va ser un accident; els tècnics insisteixen en la gamberrada
A. L.
CANILLO

Periodic
Foto: ORIOL LLAURADÓ / SERVEI DE PATRIMONI

La còpia de la Creu dels Set Braços torna a lluir des d'ahir al seu emplaçament original, a la carretera que va de Canillo a Prats. Feia més de nou mesos que se l'esperava, des que al matí del 17 de setembre passat va aparèixer a terra, esmicolada en vuit parts, en un episodi que no s'ha acabat d'aclarir del tot: la versió oficial sosté que va caure accidentalment, a causa del vent o de la humitat, i es basa en l'informe policial, que no va detectar petjades, empremtes o altres indicis que culpessin una mà humana. Els tècnics del Servei de Patrimoni que l'han restaurat i els del mateix Comú insisteixen, però, en la hipòtesi de la gamberrada. I els arguments són prou sòlids: tot i ser una còpia fabricada amb resina i pols de pedra, la creu pesa prop de 30 quilos, un pes similar al de la roda de molí sobre la qual s'assentava. Totes dues --creu i roda-- van aparèixer aquell 17 de setembre al mig del camí, un fet que difícilment es pot atribuir a l'acció del vent o a un petit moviment del terraplè sobre el qual s'aixecava la rèplica.

Fos accidental o provocat, el cert és que des d'ahir la Creu dels Set Braços torna a ser a casa. Es tracta de la mateixa peça que va caure al setembre, i que s'ha pogut reconstruir amb resultats sorprenents: les ferides han cicatritzat perfectament, i les sutures són pràcticament invisibles a ull nu. El lífting ha consistit no només a encaixar i enganxar les peces trencades --la corona amb els braços i el peu van ser les parts més afectades--, sinó que a més s'han assegurat amb uns perns interiors. El tronc de la creu també s'ha reforçat amb un altre pern que el subjectarà a la roda de molí que li servirà de base. Finalment, s'han refet amb resina els fragments que no es van poder recuperar. Amb aquestes mesures es pretén evitar que es repeteixi un incident similar, però --adverteixen els tècnics-- ningú no pot garantir que torni a caure víctima d'un cop de vent especialment intens, d'una humitat sobrevinguda o d'uns gamberros poc escrupolosos.

ACCÉS DIFÍCIL, VISIBILITAT ESCASSA La bona notícia que és el retorn de la Creu dels Set Braços va quedar ahir entelada perquè no ha anat acompanyada del condicionament i enjardinament del camí on s'aixeca. Una operació repetidament anunciada des del Comú i si es vol cosmètica, però que havia de dignificar l'accés i l'entorn del monument, avui col.locat de forma més aviat precària en un marge del camí de Prats, envoltada d'herbotes i en una orientació que la fa escassament visible per als automobilistes que pugen des de Canillo. A més a més, el condicionament de la zona --que requeria l'acord previ amb la propietat del terreny-- era l'excusa que havia justificat el retard a reinstal.lar la creu, que --recorden des de Patrimoni-- a l'octubre ja estava completament restaurada. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT