PUBLICITAT

CR es despenja del front comú i ApC avalua no assistir a les taules

  • Els reformistes no aniran a la reunió de dimarts amb els sindicats i el Govern
  • Nomen és partidari de plantar Bartumeu i Encuentra rebutja el boicot a la negociació
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gabriel i Nomen se saluden a la Sala dels Passos Perduts de la Casa de la Vall. Foto: ORIOL LLAURADÓ

En una legislatura rica en oxímorons i paradoxes, el front comú no serà front comú. Els reformistes van decidir ahir al vespre no assistir a les negociacions per reformar la Llei de la Funció Pública i fer una Administració sostenible. ApC s'ho està pensant. La plataforma està dividida entre aquells que s'inclinen per no participar en l'acord polític proposat fa una setmana pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, i els que creuen que cal anar a les negociacions, i més tenint en compte que va ser ApC qui primer va proposar el pacte.

En la reunió setmanal del grup parlamentari de dimecres passat, la majoria de consellers generals de CR es va inclinar per no nomenar cap representant per assistir a la taula de negociacions que, a partir de dimarts, ha d'aplegar el Govern, els grups parlamentaris i els sindicats de l'Administració. La decisió definitiva, però, no es va adoptar fins ahir. En una assemblea a la qual estaven convocats els 52 candidats de CR a les eleccions de l'any passat i altres impulsors del projecte centreliberal, els reformistes van acordar que no s'asseuran a la taula de negociacions amb el Govern i els sindicats.

A Andorra pel Canvi els ànims no estaven gaire millor, per bé que la unanimitat dels seus membres és menor, segons fonts de la formació. Aquells que fins ara han portat la veu cantant a la plataforma --él president del grup, Eusebi Nomen, i els sectors d'Encamp i Andorra la Vella-- són partidaris de deixar "plantat" Bartumeu amb les seves taules de negociació. En canvi, aquells més proclius a un pacte amb els socialdemòcrates --el conseller general Òscar Encuentra i els sectors d'Escaldes i Sant Julià-- es mostren partidaris de nomenar dos representants i acudir a les converses. Encuentra, segons fonts coneixedores de la situació, rebutja secundar el boicot al front comú, especialment quan va ser ApC qui el va proposar i quan la plataforma està treballant amb els socialdemòcrates en la revisió de la Llei de llibertat sindical i el Codi de Relacions Laborals.

LA INSISTÈNCIA DE NOMEN
La disparitat de criteris al si d'ApC quant a la conveniència d'assistir o no a les taules del front comú evidencia, un cop més, les divergències creixents al si de la plataforma. Renovació Democràtica i Segle21 de Sant Julià aposten per buscar l'entesa amb el Govern i el PS, una posició que secunda Encuentra. En canvi, Units per al Progrés d'Encamp, el sector de la capital i el poc que queda d'ApC a Ordino aposten per una oposició sense treva que conduiria inevitablement a unes eleccions anticipades.

Tot i la proposta de front comú formulada fa unes setmanes i les crides a l'entesa, les accions de Nomen no semblen encaminades a avançar cap al front comú. Ben al contrari. Segons fonts coneixedores de la situació, el líder d'ApC ha insistit en els darrers dies a diversos consellers generals reformistes perquè es despengin del front comú impulsat per Bartumeu. Tot plegat fa que socialdemòcrates i reformistes coincideixin en una apreciació: que, més enllà de les paraules, Nomen considera acabada aquesta legislatura.

Un avançament electoral satisfà, ara per ara, els càlculs dels dos líders de l'oposició: el reformista Joan Gabriel ja va afirmar que seria candidat si les eleccions s'anticipaven i Nomen creu està en disposició de superar CR, després de l'erràtica oposició dels reformistes al Consell. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT