PUBLICITAT

Un de cada quatre turismes matriculats té més de 15 anys

  • Els vehicles donats d'alta a partir de l'any 2005 representen el 19% del total
  • Actualment, circulen per la via 3.354 automòbils de més de 25 anys
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un cotxe vell.

El mes de maig el Departament de Vehicles del Govern tenia comptabilitzats un total de 52.991 turismes matriculats i amb permís per circular per la via pública andorrana. D'aquests, un total de 13.828 turismes tenen més de 15 anys de vida. En percentatge, representa el 26%, és a dir, que les dades del cens del marc automòbil del país indiquen que més un de cada quatre automòbils van ser donats alta fa almenys 15 anys.

Aquestes dades indiquen que els turismes dels ciutadans es renoven molt lentament i que encara hi ha un volum important de vehicles d'ús personal molt envellit. En aquest sentit, hi ha a dia d'avui 6.187 turismes que tenen entre 15 i 20 anys de vida, 4.287 que tenen entre 20 i 25 anys, i 3.354 turismes matriculats que superen els 25. En aquest darrer grup tots presenten matrícules únicament amb numeració. No va ser fins a l'any 1989 que es van elaborar les primeres matrícules que incloïen lletres.

10.438 VEHICLES NOUS
Pel que fa al fragment més nou de turismes donats d'alta, els cens del departament governamental té comptabilitzats 10.438 vehicles de menys de cinc anys, és a dir, el 19% del total del mes de maig. El càlcul de la mitjana indicaria que en els darrers cinc anys s'han venut aproximadament 2.090 vehicles anuals, una mitjana allunyada del total de vehicles matriculats al 2009, que va ser de 1.945, la pitjor dels últims 25 anys. En aquest sentit, cal tenir en compte, però, que els anys 2005 i 2006 van ser especialment bons pel que fa a la venda de vehicles, ja que es van superar les 4.000 i les 3.000 vendes, respectivament.

Finalment, entre els cinc anys i els 15 anys d'antiguitat s'hi situa el 54% restant del parc automòbil del Principat. Desglossat per períodes de cinc en cinc, el grup més nombrós el configuren els turismes d'entre cinc i deu anys, que superen els 17.500. Pel que fa al fragment d'entre deu i quinze anys, arriben fins als 11.159 vehicles.

No és un secret que un parc automòbil envellit s'enfronta directament amb la conscienciació mediambiental i amb els efectes negatius constatats que representa l'emissió de diòxid de carboni a l'atmosfera. Aquesta situació de contaminació s'agreuja especialment amb els cotxes de més de 15 anys i sobretot en el cas dels tot terreny. El treball de les marques pioneres del sector s'encara a la producció d'automòbils el més ecològics i que siguin menys perjudicials amb el medi ambient. Paral.lelament, les iniciatives de vehicles elèctrics agafen pes entre el sector i esdevenen una opció per renovar el vehicle. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT