PUBLICITAT

Andorra, dels pocs estats on creix la inversió de la UE

  • La inversió europea augmenta als centres financers extraterritorials
  • 60.000 milions d'euros van anar a parar a paradisos fiscals
EL PERIÒDIC
BRUSSEL.LES

Periodic
La bandera de la UE.

La crisi ha reduït en una quarta part la inversió estrangera dels països membre de la Unió Europea. Amb tot, hi ha algunes excepcions, com és el cas dels centres financers extraterritorials --des de la perspectiva europea-- entre els quals s'hi compta Andorra. El Principat, juntament amb Liechtenstein, les illes Caiman, les Bahames, les illes Verges, Suïssa i el Brasil van ser l'any passat els únics països en què va créixer la inversió forana procedent de la UE.

Segons dades fetes públiques aquesta setmana per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària, la inversió estrangera de la UE va caure el 24%, però en el cas dels països que --encara durant el 2009-- eren considerats paradisos fiscals, aquesta xifra va augmentar. Segons l'informe, Andorra, Liechtenstein, les Caiman, les Bahames i les Verges van rebre en el seu conjunt 60.000 milions d'euros d'inversions procedents de la UE, sensiblement per sobre de la mateixa dada del 2008, que situava la inversió en 39.000 milions d'euros. Amb tot, alguns experts relativitzen aquestes dades, argumentant que poden ser fruit d'una major transparència a l'hora de declarar les inversions estrangeres motivada pels canvis en les normes internacionals d'intercanvi d'informacions fiscals.

En la mateixa línia que els petits estats, la inversió de la UE també va créixer a Suïssa i al Brasil. A la resta de països, però, les davallades van ser molt significatives. La inversió estrangera que va rebre la UE, en canvi, va augmentar aproximadament el 12% durant l'any passat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT