PUBLICITAT

L'Executiu enllesteix un codi per prevenir la corrupció al funcionariat

  • El text regula el conflicte d'interessos i prohibeix la recepció de regals i invitacions
  • Es defineix amb precisió el secret professional i el deure d'informar
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El servei de tràmits de l'Executiu, a la planta baixa de l'edifici administratiu del Govern. Foto: TONY LARA

El Govern ja ha enllestit el Codi de conducta per l'Administració, un conjunt de normes deontològiques orientades a assegurar un bon servei públic i, sobretot, a prevenir la cor- rupció, l'abús de poder i el tràfic d'influències al si de la Funció Pública. El text, signat pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, concreta disposicions ja contingudes a la Llei de la Funció Pública i compleix amb les recomanacions del Grup d'Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d'Europa.

Segons s'explica a l'exposició de motius del codi al qual ha tingut accés aquest rotatiu, la publicació d'aquestes normes ètiques són conseqüència directa de la incorporació d'Andorra al Greco el 2005. L'objectiu del codi --que no té caràcter legal o reglamentari, sinó més aviat similar a les pautes d'orientació adreçades pel cap de Govern als ministres-- és desenvolupar els principis deontològics continguts a la llei, precisar les normes de conducta dels funcionaris i informar els ciutadans.

Després d'una primera part en què es defineixen els deures i principis bàsics d'actuació, el Codi entra a precisar les normes contra la corrupció i el conflicte d'interessos o sobre les incompatibilitats i el deure de secret. El text prohibeix als funcionaris acceptar beneficis o promeses de benefici de caràcter privat, així com fer ús de la seva influència per afavorir un interès particular.

FINS AL QUART GRAU
Quant al conflicte d'interessos, el codi insta els funcionaris a evitar participar en assumptes en els quals tinguin interès particular ells o els seus familiars fins als quart grau de consanguinitat --cosins-- i el segon d'afinitat --cunyats. El codi impedeix als funcionaris deixar-se influenciar per aquestes relacions i, fins i tot, semblar que es deixen influenciar; és per això que commina als empleats públics a "evitar aquests conflictes, siguin reals, potencials o susceptibles d'existir".

També és molt extensa la regulació sobre la recepció de regals i invitacions que queden, per norma general, prohibides --amb alguna excepció, com és el cas dels regals de Nadal o altres celebracions tradicionals. En el mateix article s'imposa als funcionaris el deure de comunicació al superior jeràrquic de la recepció d'un regal que no es pot retornar o l'acceptació d'una invitació que no es pot rebutjar.

NO RETENIR INFORMACIÓ
El codi de conducta precisa les condicions del secret professional dels funcionaris, especialment quant a les dades personals i les informacions confidencials. D'altra banda, però, el text també insisteix en la prohibició de retenir informacions oficials que poden o han de ser donades a conèixer públicament, així com en la interdicció de difondre informacions de les quals no hi ha garantia de certesa i exactitud. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT