PUBLICITAT

La CASS celebra els comicis més concorreguts de la seva història

  • 11 llistes es disputen el vot dels assalariats, 3 el dels patrons i autònoms i 2 el dels pensionistes
  • Els Verds, la Confederació Empresarial i Cornella esperen revalidar els seients a la parapública
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cornella vota en presència del president de la CASS, a les eleccions de fa quatre anys. Foto: EL PERIÒDIC

La CASS celebra avui la votació de les eleccions més concorregudes de la seva història. Un total de 16 candidatures pugnaran pel vot dels 57.341 afiliats a la Seguretat Social. En uns comicis amb una participació tradicionalment baixa, 11 llistes es repartiran el vot dels assalariats, tres llistes el vot dels empresaris i autònoms i dues el vot dels pensionistes. Les urnes s'obren a les vuit del matí al Centre Cultural La Llacuna d'Andorra la Vella i romandran obertes fins a les nou del vespre. Els Verds, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i Antoni Cornella pugnaran per mantenir la seva presència al consell d'administració.

Entre les onze candidatures dels assalariats, la dels Verds, encapçalada per Jordi March, intentarà revalidar el seient que el 2006 va aconseguir Juli Fernández en nom de la formació ecosocialista. De fet, la continuïtat de la tasca de Fernández és el principal actiu de les propostes dels Verds, que també inclouen la revisió del conveni hispanoandorrà i la creació del mediador expert extern a la CASS. També Rosa Llobet competeix per renovar la seva presència al consell d'administració representant els treballadors. Fins ara Llobet havia ocupat el seient dels Verds en substitució de Fernández, però concorre en solitari basat en la racionalització de les baixes i la potenciació de la Comissió Mèdica.

La segona organització que competeix pel vot dels assalariats és el PSOE Andorra. El líder de la formació, Pere Blanch, lidera una llista que proposa donar veu als immigrants i treballadors transfronterers al si de la parapública. La resta de candidatures no estan vinculades a cap organització política o sindical i hi ha una notable presència de funcionaris. La candidatura de Salustià Chato es proposa aconseguir l'equilibri financer de la branca general; la de Félix Carrillo inclou diverses propostes per evitar l'increment de la despesa a la branca de malaltia i s'anticipa al debat sobre la jubilació defensant que es mantingui en els 65 anys.

La candidatura de Neus Cervera i Jonathan Fontan defensa que l'afiliat hagi d'abonar com a màxim el 10% de la despesa, i no el 25%, tal com succeeix en molts casos. Eva Choy posa l'èmfasi en mantenir l'eficàcia i la transparència; Òscar Garcia vol incrementar el control per evitar el frau en les baixes per malaltia; Sandra González proposa ampliar la baixa per maternitat; Antoni Plana advoca per complementar les baixes dels assalariats que no arribin al salari mínim i Jordi Rubia aposta per crear un tribunal de metges per decidir sobre els recursos.

Les tres candidatures que competiran pel vot dels empresaris i autònoms presenten perfils diferenciats. D'entrada, hi ha la candidatura de la CEA, encapçalada per Josep Montané, que fa del control de la despesa la seva bandera. La presidenta dels Verds, Antònia Escoda, lluitarà pel vot dels empresaris, amb un missatge centrat en els autònoms i petits empresaris. També centrada en els autònoms és la candidatura de l'advocada Mireia Canturri.

En el col.legi electoral dels pensionistes repeteix Antoni Cornella, que haurà de repartir-se els vots amb la candidatura de Lluís Sàmper, que es compromet a atendre els pensionistes dos cops per setmana.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT