PUBLICITAT

Els abonats a la banda ampla creixen un 8,6% al maig

  • La fibra òptica assoleix els 8.043 usuaris, en detriment de l'ADSL
  • El servei de telefonia fixa d'Andorra Telecom augmenta un 1,7%
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


El total d’abonats a Internet de banda ampla s’ha incrementat un 8,6% el mes de maig respecte al mateix període de l'any passat. Així es desprèn de les dades fetes públiques aquest dilluns pel Departament d'Estadística, que també posen de relleu que la implantació d’Internet via fibra òptica ascendeix a 8.043 abonats, en detriment dels abonats a l’ADSL. D'altra banda, durant el mes de maig de 2010, el nombre d’abonats al servei de telefonia fixa d’Andorra Telecom ha augmentat un 1,7% (808 abonaments) respecte al mateix mes de l’any anterior.

Les dades del número d’abonats als serveis d’Andorra Telecom mostren un augment de l'1,7% en l’oferta de telefonia fixa respecte el mateix mes de l’any anterior, fent un total de 49.469 abonats. En telefonia mòbil, els abonaments també augmenten fins un 1,1%, amb un total 64.943 abonats, 39.213 d’ells amb mòbil de contracte (que puja un 2%) i 25.730 targetes de mòbil de prepagament, amb un decreixement del 0,2% respecte el mateix mes de l’any anterior.

La mitjana dels darrers dotze mesos també presenta un creixement mitjà de l'1,4% en telefonia fixa, el que representa 483 abonaments nous de mitjana en el darrer any, reflectit en l’augment mitjà del 2,9% en els canals XDSI i en línies telefòniques, amb un augment del 0,9%. En telefonia mòbil, es produeix un augment del 0,6%, a causa d’un creixement de l'1,1% en abonaments de contracte, malgrat la reducció d’un 0,2% de targetes de prepagament.

D'altra banda, la implantació d’Internet via fibra òptica, que ja acumula 8.043 abonats, ha provocat que part dels abonats a l'ADSL canviïn a aquest nou servei, disminuint respecte al maig de l’any anterior en un -22,6% (un -10,8% de mitjana) tot i que el total d’abonats a Internet banda ampla ha augmentat un 8,6% (10,8% de mitjana ). En relació a la variació que presenta la fibra òptica, s’ha de tenir en compte que es comença a comptabilitzar a partir de gener del 2009, raó per la qual, les comparatives respecte el mateix mes de l’any anterior registren uns percentatges de creixement molt elevats (del 386,6% amb els 8.043 abonaments actuals respecte els 1.663 abonaments de fibra òptica de maig de l’any passat).

Pel que fa al tràfic telefònic del mes de maig, ha estat de 22.858.867 minuts, el que representa una disminució del 5,2% respecte al mateix mes de l’any passat. Aquesta disminució s’ha donat en el tràfic telefònic nacional (-6,8%) sobretot en telefonia fixa, reduint un -6,7% respecte el mateix mes de l’any passat. En telefonia mòbil s’ha reduït un 6,8%. Per la seva banda, el tràfic telefònic internacional ha disminuït un 2,5%, a causa d'una disminució del 4,8% del tràfic entrant.

En l’acumulat dels darrers dotze mesos respecte el mateix període de l’any anterior, el tràfic telefònic nacional ha disminuït en un 8,2%, sobretot la telefonia fixa. En el tràfic telefònic internacional (-4,8%), el tràfic entrant ha disminuït en un 4,5% mentre que el sortint ho ha fet en un 5,1%.

El tràfic telefònic d’Internet de banda ampla en Gb ha augmentat un 8,9% respecte el mes de maig de l’any passat i en l’acumulat dels darrers dotze mesos respecte al període anterior aquest augment se situa en el 14,4%. Del tràfic per Internet en Gb, la gran majoria és internacional, és a dir, dirigit a pàgines d’Internet ubicades en servidors estrangers, que va representar el mes de maig el 97,8% de les consultes, mentre que el tràfic cap a pàgines nacionals només va representar el 2,2% restant. Del total de tràfic per Internet durant el mes de maig, l'efectuat via fibra òptica ha representat el 38,9% del total d’Internet, representant el 61,6% del total nacional i el 38,4% del tràfic internacional.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT