PUBLICITAT

L'Espanya-Portugal dels vuitens de final divideix el país per un dia

  • Les dues colònies sumen gairebé la meitat de la població i s'espera moviment sobretot a la capital
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dos balcons d'un mateix edifici exhibeixen les banderes de Portugal i d'Espanya, ahir a Encamp. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Andorra viu avui un dia diferent. El partit de vuitens de final del Mundial de Sud-àfrica, que es jugarà a partir de dos quarts de nou de la nit entre Espanya i Portugal, tindrà mig país pendent de les televisions i es preveu una nit futbolera i molt moguda. Ahir ja començaven a veure's banderes als balcons, que mostraven els colors dels dos bàndols, i avui els establiments públics hostelers es freguen les mans, ja que tot i que el matx serà emès en obert per Tele5 i TF1, a més de Canal + com a opció de pagament, es tracta d'un esdeveniment que acostuma a ajuntar els aficionats a bars, restaurants i locals d'oci en general.

Segons dades oficials del 2009 procedents del Departament d'Estadística del Govern del Principat, el país veí compta amb 26.662 residents, mentre que la colònia lusitana està xifrada en 13.362; entre totes dues --que són la segona i la tercera més alta per darrere de l'andorrana-- superen els 40.000 habitants, gairebé la meitat de la població (84.082). Així doncs, mig país estarà dividit pels interessos futbolístics i s'espera que hi hagi mobilitzacions de gent sobretot a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp.

A la capital en concret hi ha 8.022 espanyols per 3.516 lusitans, a Escaldes 5.756 per 2.862 i a Encamp 3.741 per 3.058; per tant, a aquesta última és on hi ha més igualtat de tot el país. Finalment, Canillo compta amb 2.522 espanyols i 730 portuguesos, la Massana amb 2.556 i 1.411 i Sant Julià amb 2.919 per 1.481.

- Lusitans i Casa Benfica

LES ENTITATS PORTUGUESES HO VEURAN EN GRUP

Les dues entitats esportives simpatitzants amb Portugal ja tenen plans per quan arribi el moment. El president del Lusitans i propietari del Bar Nou que esponsoritza l'equip amb Construccions la Posa, Antonio da Silva, va admetre nervis previs i va advertir que hi haurà 'festa' en el seu establiment: "Estarà ple per fer ambient però per després no hi ha res planejat. Val més no organitzar res, a veure si després perdem...", va alertar. Sobre el partit, Da Silva no veu un clar guanyador: "Estarà molt igualat. Tots dos són combinats molt forts i pot passar qualsevol cosa", va dir tirant de tòpic. "Però si guanyem, encara que plogui, anirem a la font del Govern a celebrar- ho", va afegir; algun pla sí que hi havia, per tant.

El president de la Casa del Benfica, Julio Lagoa, va explicar que prefereix veure el partit tranquil, a casa seva: "Estarà tot ple a vessar de gent i jo prefereixo veure'l al meu sofà", va opinar. "Crec que aquest partit tindrà tot el país pendent de la televisió i segur que es crearà un ambient especial. Sens dubte és un esdeveniment fantàstic per viure a Andorra". El discurs sobre qui guanyarà va ser idèntic al de Da Silva: "¿Un favorit? Uf... és que crec que estarà molt igualat. Portugal està bé, forta, i d'Espanya... no acabo de veure els dubtes que diuen que tenen amb el joc; són temibles", va reconèixer. Però acte seguit, preguntat sobre les opcions del seu país, sí que es va mullar: "Penso que arribarem a la final i m'hauria agradat trobar-nos llavors amb Espanya que no ara".

-L'altre bàndol

ESPANYA TINDRÀ ELS SEGUIDORS MÉS DISPERSOS

De grups espanyols al país, el més representatiu, el Consell de Residents Espanyols (CRE), no té prevista cap iniciativa de cara al partit. El president de l'entitat, Pere Blanch, va assenyalar: "Nosaltres tenim una altra tasca. No sabem si hi ha cap mobilització de seguidors espanyols". El Grup de la Guàrdia Civil a Andorra que té la seu a l'ambaixada espanyola sí que és més seguidor de l'esport rei i, de fet, ja va poder viure a la final de l'Eurocopa l'alegria dels seguidors de La Roja, que van reunir-se al bar del davant, conegut com l'Orri, per acabar la festa a la font de la rotonda que hi ha davant de l'edifici del Govern.

Això sí, cap de les dues entitats va saber explicar en quins punts del país es poden trobar els aficionats. Sembla que Espanya està més dispersa en aquest sentit, o potser no rema tant en el mateix sentit que la colònia portuguesa i no es reuneix en massa per viure els partits. Un dels motius podria ser també que el 40% de la població espanyola que hi ha al país és catalana, una comunitat, en línies generals, no tan vinculada a la selecció espanyola.

- Antecendents

PORTUGAL VA VÈNCER PER 1-0 A L'EUROCOPA DEL 2004

El darrer antecedent d'aquest partit entre els dos gegants que ocupen la Península Ibèrica es remunta a l'Eurocopa del 2004, quan Portugal era el país organitzador i va guanyar 1-0 en el darrer partit de la lligueta inicial que deixava Espanya eliminada. A andorra, aquell 20 de juny es va viure una gran festa de la comunitat lusitana, que va celebrar la victòria principalment pels carrers d'Encamp, Escaldes i Andorra la Vella, on va acabar la festa a la font de la rotonda de davant del Govern, un clàssic en les celebracions.

-Seguretat

LA POLICIA ESTÀ PREPARADA PER A QUALSEVOL SITUACIÓ

La Policia d'Andorra té marcat aquest esdeveniment com a possible alterador de l'ordre públic i, segons va comunicar ahir a aquest rotatiu, "és un esdeveniment que es pot preveure, sabem que es poden produir aglomeracions de gent i tenim l'obligació d'actuar si es dóna el cas". És a dir, que es muntarà un dispositiu policial per si es produeix qualsevol tipus de desordre públic, però no impedirà que se celebri el triomf, sempre que tot entri dins de la normalitat.

Un dels avantatges per controlar la celebració és que tant l'afició de Portugal com la d'Espanya tenen en la font de la rotonda del Govern el punt final de reunió, com va passar amb l'enfrontament del 2004 i com va passar amb l'Eurocopa 2008. [email protected]


Per a més informació consulti l'edició en paper.

 

 



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT