PUBLICITAT

L'IVA general serà del 4,5% i el reduït de l'1%

  • El projecte inclou tres règims especials: un pels serveis bancaris, un pels serveis d'assegurances i un de franquícia
  • Les estimacions de l'Executiu apunten a que s'obtindria una recaptació d'uns 125 milions d'euros
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


29062010-lopez
El ministre López, durant la roda de premsa per explicar el projecte de llei de l'IVA, aqust matí. Foto: ANA
El ministre d'Economia i Finances, Pere López, ha presentat en roda de premsa el Projecte de llei de l'impost al valor afegit (IVA) que l'Executiu ha entrat a tràmit parlamentari. El Govern ha decidit establir-ne dos tipus, un de reduït de l'1% i un de general del 4,5%. Així mateix, no es preveuen exempcions, però el projecte inclou tres règims especials: un pels serveis bancaris, un pels serveis d'assegurances i un de franquícia, per a les empreses que presten serveis per un valor inferior als 100.000 euros. López ha assegurat que la reducció fins al 4,5% respecte al 5% que s'havia plantejat inicialment respon "únicament a un treball tècnic i en cap cas ha sigut una operació política".

Els tipus d'IVA s'han establert en els percentatges del 4,5% i l'1% per evitar augmentar la pressió fiscal i "assolir unes xifres de recaptació equivalents", segons ha apuntat el ministre López. D'aquesta manera, els serveis tècnics s'han basat en el PIB del 2008, estimat en 2.833 milions d'euros. Sobre aquesta base i amb els IVA proposats, s'obtindria una recaptació d'uns 125 milions d'euros. A canvi de l'IVA, s'eliminaran els impostos de l'IMI, l'IPI, l'ISI pel sector bancari, d'assegurances i serveis generals, i el cànon de les línies elèctriques i telefòniques.

El projecte de llei inclou tres règims especials. Un d'ells és el règim de franquícia, on s'hi poden acollir les empreses que presten serveis per un valor inferior als 100.000 euros. Les petites empreses que vulguin inscriure's en aquest règim no estaran obligades a realitzar les gestions que comporta l'IVA ni a repercutir-lo, tot i que sí que l'hauran de suportar mitjançant les factures que rebin dels proveïdors. A més, tant aquestes empreses que tributin amb règim de franquícia com els particulars hauran de liquidar l'impost a la duana per les importacions que realitzin.

Els altres dos règims estan destinats als serveis bancaris i a les assegurances. Els serveis financers d'intermediació tindran un tipus del 0% per als empresaris. Pel que fa a les comissions i altres tipus de serveis, sí que s'hi aplicarà l'IVA. Aquests dos règims, segons ha dit López, s'apliquen com a "enllaç" amb l'existència al Principat de l'ISI bancari i d'assegurances, i "per mantenir la contribució d'aquests sectors a les finances públiques", que en el cas dels bancs s'hauria vist reduïda a la meitat.

El tipus reduït s'aplicarà als serveis i prestacions en l'àmbit hospitalari, sanitari, social; en els serveis culturals, a la infància; en els lloguers, els aliments i les begudes (excepte les begudes alcohòliques); l'aigua i els medicaments.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT