PUBLICITAT

El Govern presenta un IVA del 4,5% amb un tipus reduït de l'1%

  • López argumenta que han baixat mig punt les previsions per no augmentar la pressió fiscal
  • El text no preveu exempcions i règims especials per a franquícies, bancs i asseguradores
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
López, a la compareixença de premsa a l'edifici del Govern, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

El futur IVA serà més barat del previst. El ministre d'Economia i Finances, Pere López, va presentar ahir les línies mestres del nou impost que el Govern va aprovar la setmana passada i va enviar al Consell General. L'IVA tindrà finalment un tipus general del 4,5% i un tipus reduït de l'1%. Això permet mantenir els ingressos i no incrementar la pressió fiscal, segons va defensar el ministre, que també va destacar la simplicitat del sistema i del text legal.

López va explicar que els estudis tècnics realitzats des del ministeri amb la col.laboració de la Cambra de Comerç han permès ajustar el tipus fins al 4,5%, fet que permet al Govern complir amb el "compromís de no augmentar la pressió fiscal" i obtenir unes "xifres de recaptació absolutament equivalents". El PS va guanyar les eleccions de l'abril de l'any passat proposant un IVA del 5,5%, però els socialdemòcrates ja van anunciar que, un cop disposessin de totes les dades, aquest percentatge es podia modificar. Després de l'estiu passat, l'Executiu va avançar que l'IVA seria del 5% i amb aquesta previsió s'ha elaborat la memòria del projecte de llei i els quadres macroeconòmics. Els últims estudis, però, han permès ajustar encara més el tipus.

El tipus reduït de l'1% s'aplicarà als serveis i prestacions hospitalàries, sanitàries i socials, als serveis culturals i de la infància, als lloguers, els aliments, les begudes (exceptuant les alcohòliques), l'aigua i els medicaments. A la resta de productes i serveis s'aplicarà el tipus general del 4,5%.

El titular d'Economia i Finances va insistir en el fet que el Projecte de llei és el resultat d'un exercici de simplificació. Per aquest motiu s'ha optat per no contemplar exempcions a l'impost. Segons López, les exempcions previstes pels impostos indirectes actuals quedaran gravades amb l'IVA de l'1% i els càlculs del ministeri preveuen que el preu d'aquests productes no es vegi alterat a l'alça per la introducció del nou impost.

IVA BANCARI
Tot i no contemplar exempcions, el Projecte de llei inclou tres règims especials: el de les franquícies, el del sector bancari i el del sector de les assegurances. Quant a l'IVA bancari, López va reconèixer que no és habitual que els serveis dels bancs estiguin gravats per l'IVA, però que cal tenir en compte "la nostra trajectòria", en referència a l'ISI bancari que quedarà substituït amb el nou impost. Segons López, que va assegurar que ja havia parlat amb l'ABA d'aquesta qüestió, no gravar els serveis bancaris amb l'IVA suposaria reduir a la meitat la càrrega fiscal del sector i els ingressos de l'Estat.

125 MILIONS DE RECAPTACIÓ
El Govern ha elaborat la memòria i el quadre macroeconòmic prenent com a base les xifres del 2008. Segons va explicar López, el ministeri ha xifrat el PIB d'aquell any en 2.833 milions d'euros, fet que situaria la recaptació anual per l'IVA en 125 milions d'euros.

SET LLEIS DEROGADES
El Projecte de llei de l'IVA preveu la derogació de la pràctica totalitat de les figures impositives indirectes existents fins ara. Amb l'aprovació del text quedaran derogades les lleis del cànon d'electricitat i telèfon, l'IMI, l'ISI bancari, l'ISI de les assegurances, l'ISI general, l'IPI i l'IAP. En el cas del cànon de Feda i l'STA, el Consell ja va acordar al març reduir-lo al del 10% al 5% en previsió de la instauració d'un IVA d'aquest percentatge. Ara encara es reduirà mig punt més per ajustar-se al tipus general de l'impost del 4,5%. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT