PUBLICITAT

El Govern aprova un nou reglament de prestacions socials

  • El text modifica els requisits per sol·licitar la prestació per desocupació
  • S'elimina l'obligatorietat de 90 dies ininterromputs de cotització just abans de l'atur

EL PERIÒDIC

ANDORRA LA VELLA

El Govern ha aprovat el nou Reglament regulador de les prestacions econòmiques d'atenció social, que inclou modificacions en els requisits per demanar la prestació per desocupació involuntària. Segons explica l'Executiu en un comunicat, aquesta modificació s’aplica després d’un primer balanç, coincidint amb els nou mesos de la primera modificació que afectava el reglament esmentat i que introduïa, per primera vegada, en el catàleg de prestacions econòmiques d’atenció social, una prestació específica que cobria la contingència de la desocupació involuntària.

Amb la modificació del capítol cinquè s’ha eliminat el requisit de cotització ininterrompuda a la CASS durant els 90 dies anteriors a la situació de desocupació. El canvi, tal com assenyalen des del Govern, ha estat motivat després de constatar que aquest requisit, a la pràctica, ha penalitzat en major mesura aquelles persones que han intentat afrontar la seva situació de desocupació esgotant totes les possibilitats de treball abans de sol·licitar la prestació, acceptant treballs ocasionals que han tallat el recompte de cotització ininterrompuda.

Un altre canvi aplicat al capítol cinquè és la reducció del termini de carència corresponent als dies de compensació econòmica cobrats pel sol·licitant en el marc d’un procés d’acomiadament no causal o per causes objectives. S’han rebaixat a la meitat els dies de compensació eventualment cobrats, amb un màxim de 120 dies, que constitueix el termini màxim de cobertura de seguretat social del que es poden beneficiar aquelles persones que queden sense activitat. El nou redactat del capítol cinquè també fa més precisa la regulació dels terminis de suspensió de la prestació per les diferents causes, així com els mecanismes de la seva reactivació un cop exhaurit el termini de suspensió.

D'altra banda, amb les modificacions es determina clarament el termini que ha de transcórrer entre l’extinció de la prestació i el moment en què es pot tornar a sol·licitar, quan persisteixi la situació de desocupació involuntària. Finalment, s’elimina l’acomiadament disciplinari com a causa que veta l’accés a la prestació. De tota manera, s’obliga a l’acreditació documental de la corresponent impugnació davant l’òrgan judicial competent als sol·licitants afectats per aquesta circumstància.

D’altra banda, el Govern també ha aprovat la modificació del Decret de creació del Servei d’Ocupació del Principat d’Andorra del 31 de juliol del 2002. La modificació d’aquest decret és conseqüència dels canvis aplicats al reglament regulador de les prestacions econòmiques d’atenció social amb l’objectiu d’ajustar algunes de les casuístiques concretes que afecten la interrelació entre els dos reglaments.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT