PUBLICITAT

El Govern canvia les obligacions per facilitar l'accés als ajuts d'atur

  • El text elimina el requisit d'haver cotitzat ininterrompudament 90 dies a la CASS
  • La mesura perjudicava les persones que feien treballs esporàdics per dies o per hores
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'interior del Servei d'Ocupació del Departament de Treball. Foto: ONA MORANTE

El Govern ha aprovat el nou Reglament de les prestacions econòmiques d'atenció social, que inclou la modificació del capítol relatiu a la prestació per desocupació involuntària. Els canvis en aquest sentit pretenen facilitar l'accés a l'ajut i, per aquest motiu, s'ha eliminat el requisit de cotització ininterrompuda a la CASS durant els 90 dies anteriors a la situació de desocupació, fet que perjudicava les persones que opten per fer treballs puntuals abans de recórrer a les prestacions públiques. El Reglament va sortir publicat al BOPA d'ahir, així com al Decret de modificació del Servei d'Ocupació d'Andorra, com a conseqüència del primer.

L'obligació de cotitzar ininter- rompudament durant 90 dies abans de la situació de desocupació que genera la necessitat de recórrer a la prestació, és un requisit que havia perjudicat aquells treballadors que, havent-se quedat a l'atur, acceptaven feines esporàdiques per dies o per hores. De fet, el mateix Govern, en el comunicat que va enviar ahir i en el qual s'explicava la modificació del capítol cinquè del Reglament, assenyalava que els canvis s'han introduït després de fer un primer balanç d'aquestes mesures i de constatar que "aquest requisit, a la pràctica, ha penalitzat en major mesura aquelles persones que han intentat afrontar la seva situació de desocupació esgotant totes les possibilitats de treball abans de sol.licitar la prestació, acceptant treballs ocasionals que han tallat el recompte de cotització ininterrompuda".

El reglament actual estableix igualment un temps mínim de cotització a la CASS, però no fixa un període ininterromput. D'aquesta manera, els sol.licitants a partir de vint-i-sis anys d'edat han d'haver cotitzat un mínim de 36 mesos al llarg dels darrers 60 mesos, mentre que els sol.licitants de fins a vint-i-cinc anys han d'haver cotitzat un mínim de 18 mesos.

Un altre dels requisits per accedir a la prestació és la inscripció al Servei d'Ocupació del Departament de Treball. Així, abans de presentar la sol.licitud, ha de fer 45 dies naturals que els interessats s'hagin inscrit com a persones en situació de recerca de treball. Precisament aquesta condició és la que ha portat a fer la modificació pertinent al decret que regula el Servei d'Ocupació.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT