PUBLICITAT

Front comú CR-ApC per evitar els crèdits contra més endeutament

  • L'oposició frena sis dels 24 projectes de llei votats ahir a la Casa de la Vall
  • López reitera que els préstecs que generen nou deute ja s'han acabat
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El plenari del Consell General reunit a l'hemicicle de la Casa de la Vall, ahir. Foto: ANA / MARTA TORT

Sessió maratoniana ahir a la Casa de la Vall. El plenari del Consell General havia de decidir sobre el futur de 24 projectes de llei de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit i el front comú de reformistes i An- dorra pel Canvi contra nou endeutament va funcionar a la perfecció. Els 14 vots de CR i ApC van rebutjar sis dels 24 projectes de llei, aquells que es finançaven contra nou endeutament i que no estaven justificats per la urgència. El Govern va anunciar que ja no hi hauria més crèdits contra endeutament en les properes sessions de Consell.

Els diversos consellers reformistes i d'ApC que van intervenir a la sessió d'ahir van insistir que el Govern havia de buscar noves fórmules de finançament que no fossin les de recórrer a nou endeutament. Només van fer excepcions en aquells projectes de llei que van considerar importants des del punt de vista social o urgents per la implicació que podien tenir en les vides de les persones. Al capdavall, només sis dels 24 crèdits i suplements de crèdit votats ahir no complien cap d'aquests requisits: La transferència de 900.000 euros per finançar Andorra Turisme, la inversió en instal.lacions esportives, diverses inversions per a la conservació de la xarxa de carreteres, la restauració dels béns arqueològics de la Roureda de la Margineda, l'adquisició de nous fons de la Biblioteca Pública de Govern, i 50.000 euros per a despeses corrents de la Secretaria d'Estat d'Esports, Joventut i Voluntariat. Ambdós grups de l'oposició van reiterar diverses vegades que compartien el contingut dels crèdits, així com la necessitat de finançar les inversions i despeses previstes als projectes de llei, però que no avalarien el mètode.

Tot i els retrets, tant CR i ApC com el Govern van coincidir a destacar que la majoria de crèdits extraordinaris i suplements de crèdit que es van votar ahir no eren contra endeutament, una tendència que anirà a més en el futur. El ministre d'Economia i Finances, Pere López, va explicar que el Consell General ja no haurà de votar més crèdits d'aquest tipus, ja que des del 28 d'abril el Govern només ha aprovat crèdits amb càrrec a transferències i que, per tant, no generen nou endeutament. López va reiterar ahir el que ja havia dit en seu parlamentària unes setmanes enrere: que el recurs a nou endeutament només es va fer servir durant els primers mesos de l'any per fer front a despeses i inversions urgents per a les quals l'Executiu no disposava de finançament.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT