PUBLICITAT

Enregistrades imatges insòlites dels óssos en una zona turística

  • Depana promou la filmació amb la intenció de defensar la convivència
IGNASI CERVERA
LA SEU D'URGELL

Periodic
Un dels exemplars d'ós bru fotografiat a la Vall d'Aran. Foto: ORIOL ALAMANY / DEPANA

Depana està duent a terme el seguiment de dos óssos a la Vall d'Aran i ha enregistrat imatges insòlites al Pirineu. Durant la darrera setmana de maig i les tres primeres del mes passat, l'expert de l'associació ecologista en ós bru, Marc Alonso, i el fotògraf professional Oriol Alamany han obtingut fotografies i vídeos de gran qualitat, que permeten contemplar els exemplars d'ós bru en el seu hàbitat natural.

Els plantígrads són dos óssos sub- adults, l'un ros i l'altre marró-grisenc, de sexe encara no determinat. Probablement es tracta dels óssos Nhèu i Noisette. Aquests óssos van néixer a les muntanyes de Bossòst el gener de l'any passat i, com és normal en l'espècie, aquesta primavera s'han emancipat de la seva mare, una vegada aquesta va entrar en zel al mes de maig. Els dos germans romandran junts un any més, aproximadament, fins que se separin.

Les fotografies i vídeos han estat enregistrats prop d'un lloc de molta afluència turística a la Vall d'Aran. Per evitar interferir en una època sensible del seu cicle vital (moment d'independitzar-se de la mare), no han estat fetes públiques fins que els óssos han abandonat el paratge.

Actualment hi ha molt poques imatges d'aquests animals captades en llibertat als Pirineus, i d'aquí la seva importància. Depana vol destacar la "total normalitat i pacífica coexistència entre óssos i persones". Els óssos han mantingut la distància i discreció davant de la presència humana. Un matí es van concentrar uns 50 turistes a la zona mentre els animals pasturaven tranquil.lament uns 500 metres per sobre d'ells. Els ramats han pujat als prats d'estiu aquestes setmanes.

BESTIAR
Tot coincidint amb la publicació d'aquestes imatges, el Departament català de Medi Ambient va dur a terme ahir l'agrupament d'uns 4.500 caps de bestiar, entre ovelles i cabres, al municipi de Llessui, per pujar a les pastures d'estiu. Aquests ramats es vigilen per protegir-los mentre es troben a la muntanya, en zones de presència de l'ós bru, per protegir els ramats de possibles atacs dels plantígrads.

Durant l'any passat es van agrupar 34.415 ovelles i cabres, sense incloure-hi la Vall d'Aran. En els dar- rers quatre anys, gràcies a aquest programa, Medi Ambient assegura que s'han eradicat pràcticament els atacs de l'ós bru als ramats. A la trobada hi seran presents tècnics de la Direcció General de Medi Natural, el president amb la Federació d'Oví i Cabrum de Catalunya (FECOC), Francesc Batalla, i propietaris dels ramats reagrupats.

Aquest programa, en què també col.laboren el Consell General d'Aran en territori aranès i el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, fa quatre anys que funciona, i està demostrant ser molt eficaç en la prevenció dels atacs. L'any passat no es va produir cap atac als ramats agrupats i vigilats, si bé hi va haver 10 morts d'animals.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT